Ражданията със секцио у нас се изравниха с нормалните раждания

Горещо

Процентното съотношение на ражданията със секцио и на нормалните раждания в България се изравни, сочат последни данни. Така страната ни се нарежда на челните места в Европа.

Основна причина жените да предпочитат операцията е страхът от болката. Със съвременните методи на обезболяване обаче, този страх е абсолютно неоснователен, обясни на дискусия с бъдещи родители акушерка Динка Негалова от АГ болница „Селена“, съобщиха от болничното заведение.

Събитието се състоя в сряда като съвместна инициатива на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България и българска марка за бебешки продукти.

Нормалното раждане е естествен процес. Той е най-доброто и за бебето, и за майката. Възстановяването от естествено раждане и възможноста да се поемат грижите за новороденото, се случва за до 2 часа след нормално раждане. Реанимационният период след секцио е 24 часа. Разбира се, има медицински обстоятелства, които налагат операция, но решението за нея трябва да вземе лекарят, а не бъдещата майка, обясни акушерка Негалова.

Българките не са достатъчно добре информирани и по отношение на храненето на новороденото. Много са митовете според акушерка номер едно у нас за 2014-та година за кърменето на бебето. Липсата на кърма и лошите й качества са едни от основните. Според Негалова, кърмата се образува от спокойствие и близък контакт между майката и детето. За правилните техники и съвети, жените могат да използват услугите на консултант по кърмене, с който разполага АГ болница „Селена“.

За предимствата от съхранение на стволови клетки пък разказа Елена Танева – представител на българска тъканна банка.

При раждането кръвта от пъпната връв се изхвърля като биологичен отпадък. Съхранена обаче по-късно тя може да спаси живота на донора или роднините му. Клетките са 100% съвместими с бебето и между 25% и 100% съвместими с други членове на семейството, обясни на бъдещите родители Танева.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password