Министърът на транспорта иска нов Закон за движение по пътищата

Политика

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че има нужда от нов Закон за движение по пътищата. Той говори по темата на кръгла маса за пътния травматизъм в НДК.

На събитието присъства ръководството на МВР, на институции имащи отговорност към движението по пътищата.

По думите на Желязков този закон трябва бъде приет в рамките на мандата на този парламент, а изпълнителната власт трябва да го подготви и да набележи целите, сроковете за тях и да поеме ангажимент за тяхното уреждане.

“Трябва ни системност”, посочи министър Желязков и допълни, че отделните елементи /институции и структури/ трябва да взаимодействат непротиворечиво.

Той отбеляза още, че подготовката на водачите и контролът, който се оказва, не е от най-лошите в Европа, за разлика от статистиката за смъртност и ранени при пътни произшествия.

Според вътрешния министър Младен Маринов с прекалените промени в нормативната уредба гражданите се объркват. “Правейки ново законодателство трябва да се фокусираме върху гаранциите за неговото изпълнение”, допълни той.

Министърът посочи, че засилващият се контрол няма да е от полза в перспектива. Той обясни, че възможността да се обхванат всички участници от движението чрез контрол е много малка.

“Трябва да вървим към промяна в поведението на водачите”, коментира той и допълни, че дискусиите по темата с пътния травматизъм трябва да са в постоянния фокус на обществото.

Според министър Маринов, българското общество е свикнало някой да го контролира и когато сметне, че е без контрол мотивацията за спазване на закона намаля

/novinite.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password