Перник без вода днес, новият режим – от следващата седмица

Други

В Перник няма да има вода между 06.00 часа и 21.00 часа днес. Причината са подготвителни промени във водопреносната система преди въвеждането на новия режим на водата от понеделник. В рамките на новия едноразов режим перничани ще имат водоподаване между 14 и 22 часа всеки ден, като тези часове няма да са валидни за всички квартали и населени места. За всяко населено място си има режим, предаде репортер на БГНЕС.

Водата в града няма да поскъпва, каквото предвиждат новите пределни цени на КЕВР за много места в страната. От пернишкото ВиК съобщиха, бизнеспланът ще бъде преработен и ще бъдат изгогвени нови разчети с предложение към комисията-регулатор. Междувременно Министерството на регионалното развитие съобщи, че ще осигури над 2 милиона лева, с които да започне изпълнението на първите спешни мерки за решаване на водния проблем на Перник. Сумата не е част от средствата, които правителството по-рано през месеца отпусна за ремонт на пречиствателните станции на яз. Студена.

Радан Кънев иска обсъждане на пернишката водна криза в Еврокомисията.

С водната криза в Перник трябва да се запознае и Европейската комисия. Това заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Радан Кънев.

Радан Кънев подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник.

“В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС. Резултатът е 130 хиляди българи без достъп до питейна вода, защото водата в Перник вече няма тези качества. Тревожна е перспективата за зимата, тъй като не се знае откъде ще има вода в града до снеготопенето. Надяваме се и на достатъчно сняг на Витоша”, каза Кънев и допълни, че очаква становище от страна на комисията в средата на януари. Според него страната ни може да търси съдействие в две посоки.

“Едната посока е подпомагане, включително финансово, за спешни мерки и поне временно решаване на проблема. Другата е помощ в разследването и установяване на причините как се стигна до тук.”/БГНЕС, БНР

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password