Нено Димов: ВиК – Перник не поддържа инфраструктурата

Политика

Това, че инфраструктурата не е била поддържана е проблем на ВиК – Перник, не от последните десет години. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „В края на краищата една инфраструктура трябва да се поддържа. Това е инфраструктура на 50, 60, 70 години. Това очевидно е процес, който е преминавал през много етапи. Но трябва да имаме памет за това, защото реализацията до 2017 година, както при другите общински центрове по проекти, биха намалили много загубите“, допълни той.

„Не мисля, че ще се загуби основния въпрос. Темата, която по-скоро е въпрос на управление на ресурса в рамките на ВиК – Перник се политизира. Но мисля, че много ясно се показа с всички мерки, които взима правителството, че всъщност се търси решение. Знаете, че в последните няколко дни започнаха да се добавят води карстови източници, правят се мащабни ремонти, свързани с огромните загуби. Стана ясно през медиите още в края на миналата година, че загубите в Перник са над 75 % по водопреносната мрежа. Това не е единственото място, но тук трябва да е ясно, че при тази голяма загуба в края на краищата не е трудно да се стигне до подобен тип криза“, каза още Димов.
„От една страна имаме ясните действия, които прави правителството, включително и с тези трийсет милиона лева , които бяха допълнително отпуснати. Защото когато вие имате 30 % загуба само по водопровода, който е само до пречиствателната станция, каквито и проценти да се мъчите да вкарвате в язовира, вие ги губите по пътя“, подчерта министърът.

Димов подчерта, че при всички положения една инфраструктура трябва да се поддържа навреме. „Това е ясно. В първата оперативна програма, която имаше в България, за съжаление, Перник е единственият областен център, който не можа да подаде проект. Защо не са го подали не мога да кажа. Не мога да проверя какви са били причините да не се подаде. На практика всички останали центрове са подали и до 2017 година са реализирали тези проекти“, уточни министърът.

/Фокус/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password