Археолозите проучиха непокътната от иманяри надгробна могила

Други

Непокътната от иманяри надгробна могила от римско време проучиха археолози от Великотърновския исторически музей.

Находките от некропола, след тяхната реставрация бяха представени пред журналистите от директора на музея д-р Иван Църов и от ръководителя на експедицията археологът Калин Чакъров, предаде БТА.

Надгробната могила се намира в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец и се състои от 19 гроба, датирани към средата на трети век след Христа.

В центъра на могилата е открит гроб, с размери – 3 метра дължина и 1,20 метра дълбочина, който според археолозите е на високопоставен римски воин.

В този и в съседните гробове са били поставени лични принадлежности на погребаните след кремация. Сред гробните дарове са открити сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на конник с копие. Бижуто е изключително рядко за територията на днешна България.

Друга екзотична находка е съд, направен от черупката на щраусово яйце, вероятно внос от африканските провинции на Римската империя. Сред останалите ценности се открояват войнишки колан със сребърни апликации и висулки, златни обеци, керамични кадилници, керамична кана с изображение на човешка маска, стъклени лакримерии и над 30 бронзови и сребърни монети от трети век, по които е направена датировката, посочи Чакъров. Според него част от откритата керамика е създадена в Античния керамичен център в Павликени

Намеренията на археолозите са да проучат и съседните парцели, където също се очаква да бъдат открити интересни находки, както от некрополи, така и от римски вили.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password