Делото за взрива с 15 убити в Горни Лом се обжалва в Апелативен съд

Други

Днес Софийският апелативен съд ще гледа жалбите срещу оневиняването от Окръжен съд-Видин на четиримата обвиняеми, привлечени от прокуратурата като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом на 1 октомври 2010 година, при който загинаха 15 души.

Бащата на загиналия на 26 години Михаил, Димитър Димитров в своята жалба до второинстанционния съд като конституиран частен обвинител, протестира, че във внесения обвинителен акт прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които значимо са допринесли пряко за тази трагедия.

При наличие на конкретни законови забрани за разглобяване на противопехотни мини от фирми, които не са производители и не разполагат с технология за тях, са издавани разрешения за тази дейност в Горни Лом в нарушение на действащи и за България международни закони – Конвенцията на ООН за забрана на противопехотните мини от 1997 г., документа “Съвместно действие” от същата година на Съвета на Европа, Директива на ЕС от 2009 г., както и на българския Закон от 2012 г. за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната.

В жалбата си, след преглед на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до обществена информация документи от институциите заедно с Асоциация ”Анна Политковская” и НДЗПЧ, бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да спазват нормативните изисквания и да не издават разрешителните за трансфер и разглобяване на забранените противопехотни мини.

Димитър Димитров иска в своята жалба съдът да върне за доразследване на прокуратурата делото, като заявява: „При така написан обвинителен акт видинският съд с оправдателните присъди явно заявява, че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми. Нещо повече, международните договори и българският закон от 2012 г. изобщо не са посочени във внесения от прокуратурата в съда обвинителен акт”.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password