Какви са ползите за България от “Турски поток”

Политика

Какви са ползите за България от новата газова връзка, коментираха в сутрешния блок на БНТ енергийните експерти д-р Любомир Денчев и инж. Христо Казанджиев.

Според инж. Казанджиев, негативите от проекта “Турски поток” са повече, отколкото ползите. “Ползите са, че се промени входната точка за доставка на руски газ, което, по думите на българските представители, ще доведе до икономия за българските потребители”, заяви той.

Проектът открива възможности за доставки на природен газ от Турция за България, което е от огромно значение, но големият проблем е, че опитите в тази посока засега не се случват, допълни инж. Казанджиев.

“Голям негатив за България е това, че 90% от капацитета на този “Балкански поток” е ангажиран за руски природен газ, което блокира входа за доставки на друг газ”, заяви още той.

Освен това, България реализира един твърде скъп проект за нейните възможности, категоричен е експертът.

Според д-р Любомир Денчев, няма особени поводи за радост от реализирането на “Турски поток”. “Но има един безспорен успех и това е гарантирането на доставките на природен газ за България – и за битовите потребители, и за промишлеността. Като икономист ме притеснява това, че минимум за пет месеца ще загубим средствата, които “Булгартрансгаз” получаваше като транзит през Украйна”, каза той.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password