Какво донесе инфарктната сряда за Бойко Борисов на България

Политика

Изиграли си картите премиерът ни Бойко Борисов в инфарктната сряда на 8 януари 2020 и успя ли да направи той хеттрик в полза на България … тепърва ще се разбере.

Денят бе определен като исторически, но в бъдеще се очаква анализатори и експерти да коментират такъв ли е наистина.

Припомняме ви, че вчерашната сряда започна в София с поставянето на началото на двустранен Стратегически диалог на високо равнище България – САЩ – форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес. Договореност за този диалог беше постигнат още миналата година в края на месец ноември, когато Бойко Борисов посети президента на САЩ Доналд Тръмп.

На форума се реши: да се изработи Пътна карта за двустранно сътрудничество в областта на отбраната; сътрудничество в областта на икономиката, търговията и енергетиката; укрепване на демокрацията и върховенството на закона.

След това денят на премиера продължи с посещение в Истанбул, където рамо до рамо с Реджеп Ердоган, Владимир Путин и Александър Вучич откри първата линия на „Турски поток“.

Всичко това е доказателство за това, че Борисов постига много по-големи успехи на международната политическа сцена, но успява ли да постигне това и в собствената си страна след като годината стартира с водна криза, проблеми с отпадъци, а опозицията ще внесе нов вот на недоверие към кабинета, същевременно се готвят протести в транспортния бранш заради новата тол система.

Правило номер едно в международната политика е голямата организация и Борисов изцяло я изпълнява и бавно, бавно постави България в центъра на света.

Вчерашната визита на премиерът ни в Турция е доказателство, че той е уважаван и от Ердоган, и от Путин.

Много са ползите за страната ни от „Турски поток“. Има обаче експерти, които твърдят обратното. Но е ясно, че благодарение на тръбата, която ще мине през нашата страната – ще има икономически ръст и тя ще гарантира диверсификацията на България на газовата карта.

Припомняме ви, че се очаква руски и азерски газ през Черно море и през Турция да стига до страната ни, а на следващата стъпка – през българския канал “Балкански поток” този газ да може да стига и до Западна Европа.

“Първата тръба доставя газ на нашите турски партньори, а по втората – ще се осъществя транзит към Балканите – България, Сърбия, Гърция“, напомни Владимир Путин, а Ердоган заяви: „Искам да отправя призив за сътрудничество между съседите ни в региона – да не го превръщаме в зона на напрежение. “Турски поток” е гордост за нас“.

„Турски поток” показа, че наистина Москва и Анкара са още повече сближени. Путин и Ердоган демонстрираха спокойно своето приятелство, а към това се присъедини и Бойко Борисов, който заяви, че с всички е приятел и напомни на българските журналисти – „не той се е „натискал“ да ходи в Турция, а Ердоган – приятелят му, го е поканил“.

Компания им прави, разбира се, и президентът на Сърбия Александър Вучич, с който Борисов направи среща на четири очи и разкри, че го е убедил потокът да се нарича „Балкански“.

Не само диверсификацията обаче бе обсъдена от четиримата политици. Те коментираха и международната обстановка – САЩ и Иран, проблемите в Близкия Изток, Либия, наложените санкции на Русия и на Турция.

Какво още са си казали четиримата – остана скрито. Борисов отклони тактично всички подобни въпроси.

 

/novini.bg/

 

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password