Морска астрономическа обсерватория бе открита във Висшето военноморско училище във Варна

Други

Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение на Висшето военноморско училище /ВВМУ/ във Варна бе открита днес в Академията послучай 139-а годишнина от нейното създаване. Тържеството уважиха зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, офицери, общественици.

Новата научно-изследователска структура дава възможност да се изследват обекти от близкия Космос и Слънчевата система, обясни нейният ръководител Веселка Радева, предава БТА.

По думите й студентите и курсантите могат да наблюдават и свръхнови звезди в близки галактики. Те ще следят слънчевата активност, както и метеорни потоци.

За сега Морската астрономическа обсерватория разполага с един телескоп, но предстои да бъде купена още техника, допълни Радева. По думите й ще бъде осъвременен и Планетариумът на ВВМУ, който е най-големият на Балканите. Идеята е да бъде монтиран апарат за сферични прожекции.

При честването на годишнината днес началникът на Военноморското училище флотилен адмирал проф.Боян Медникаров посочи, че университетът е най-високотехнологичният в системата на МО. Той припомни, че освен българи в него се обучават и близо 500 чужди граждани от 14 нации. Последната придобивка на университета през миналата година бе лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Сега предстои да бъде изграден и дълбоководен басейн, който ще позволява провеждане на обучение по спасяване на екипажи от потънали в морето съдове.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password