Започва реставрация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище

Култура

След кандидатстване на Историческия музей в Търговище пред Министерството на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията, са отпуснати 62 800 лв. за първи етап от дейностите по реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща. Това съобщи директорът на културната институция Магдалена Жечева.

Хаджи Ангеловата къща е недвижима културна ценност с национално значение. Построена е през 1863 г. В нея е представена Етнографската експозиция на музея.

От няколко години ръководството на музея, с подкрепата на Община Търговище, търси средства за опазването на сградата. “Видимо бе, че ценният възрожденски исторически и архитектурен паметник се нуждае от действия по консервация и реставрация. Належаща е необходимостта от спасяване на Хаджи Ангеловата къща като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние.

С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват”, е коментира Жечева.

Досега с финансиране от Министерството на културата и Община Търговище е изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, който съответства на изискванията в Закона за културното наследство. Проектът получи и важното необходимо съгласуване от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Така бе обезпечена основната база и готовност за следващия етап, насочен към кандидатстване за финансиране на дейностите по реставрацията и консервацията на Хаджи Ангеловата къща.

Отпуснатите пари от Министерство ще бъдат усвоени за първия етап от дейностите по работния проект, като се започне с ремонт на покрива, откъдето тръгват големите щети по сградата. С обновяването на силно компрометираната покривна конструкция ще се спрат сериозните течове от покрива и по корнизите на къщата – потенциална заплаха не само за фасадата, но и за устойчивостта на сградата, както и за състоянието на експонираните движими културни ценности. Ремонтът трябва да се изпълни до есента.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password