Богата програма за закриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Култура

 Закриващият уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще представи богата програма от събития. Това съобщиха от Фондация „Пловдив 2019“. Програмата ще започне на 10-ти и ще приключи на 12 януари. През целия уикенд в Градската художествена галерия ще се създава най-голямата изложба от усмивки, с която Пловдив посреща 2020 година. Хепънингът ще премине под мотото „Усмихни се, Пловдив“. От 17.30 часа на 10 януари в Етнографския музей ще се състои откриването на изложбата „ПЛОВДИВЪ през обектива на Крум Савов“. Експозицията включва оригинални фотографии и движими културни ценности от началото на ХХ век. По същото време, но в Дома на културата, ще се състои откриване на фотографска изложба на преподаватели и студенти от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“ , ученици от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

На 11 януари програмата на Закриващия уикенд ще предложи Клавирно матине в Балабановата къща. Събитието ще започне в 11.00 часа, а солисти са д-р Велислава Стоянова, Евридика Вълчева, И Уен/Китай, Йао Шен/Китай, Лин Фън/ Китай, Джон Томас/САЩ, Мартин Дафинов Китай/България. В програмата ще прозвучат творби на Шопен, Лист, Панчо Владигеров, Сергей Рахманинов, Николай Стойков и Иван Спасов. В Археологическия музей в Пловдив ще бъде представена изложба под надслов „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства“. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с експонати, свързани с известни дарители на Пловдив. В 10.30 часа в музея ще се състои презентация на тема „Археология за всеки – 2019 г. Резултати и очаквания“ – обзорна презентация на проекта „Археология за всеки“, създаден и реализиран специално за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. В 13.00 часа ще бъде изнесена беседа на тема „Дарителството като основа на музейната дейност“.

В Историческия музей, за времето от 09.30 до 17.00 часа, ще се състои Семейна събота с мото на деня „Семейната фотография в миналото и днес“. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с непоказвани колекции албуми и фотографии от фонда на музея и да се снимат в музейните интериори. Акцентът е върху семейните посещения, като гражданите ще имат достъп до семейни гидове и помощни материали. В 17.00 часа в зала „Съединение“ ще започне концерт на девически хор „Евмолпея“. Хорът ще представи специална програма с песни от десетките гостувания в Белгия, Франция, Швейцария, Италия, Словения, хърватска, Сърбия, Гърция и други европейски държави.

В Природонаучния музей през уикенда ще се проведат събития за деца със светлинна инсталация, триметров балон и „плуващи“ във въздуха риби. Входът за най-малките ще бъде свободен.
Със закриващото събитие на 12 януари ще се сложи краят на календарната година, белязана от титлата „Европейска столица на културата“, но програмата, партньорствата, процесите на трансформиране, сливане и възраждане, започнати с нея, продължават. За разлика от всички други мащабни продукции в програмата, които са отворени и насочени към най-разнообразни публики и почитатели от страната и чужбина, закриването ще бъде посветено специално и само на пловдивчани – хората, които остават с наследството на тази инициатива и с промените от нея.

Официалната церемония, която ще се състои на 12 януари в Дом на културата „Борис Христов“ от 19.00 часа, е под режисурата и изпълнението на Държавна опера – Пловдив. Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на „Пловдив 2019“ – Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране.

Церемонията ще бъде съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, и камерен оркестър на Опера-Пловдив с гост-солист виртуозната Лия Петрова. По време на изпълненията пред официалните гости ще бъдат представени ретроспективни кадри от стотиците събития от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Церемонията ще се стриймва чрез официалната фейсбук страницата на „Пловдив 2019“ и интернет канали.
Пловдив ще предаде щафетата на следващите градове – европейски столици на културата през 2020 година – Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия).

/Фокус/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password