Ето как продължава делото за Хитрино

Други

Делото за железопътното произшествие в Хитрино продължава в Шуменския окръжен съд с представяне на експертизи, изготвени от вещи лица. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе, управлявали дерайлиралата в ранната сутрин на 10 декември 2016 г. в района на гара “Хитрино” влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

Първата експертиза – съдебно пожаро-техническа, бе представена от вещите лица, които са я изготвили – Марко Марков и Ивко Иванов. Според Марков само на едно място в Хитрино са установени разрушения в четирите посоки и там е епицентърът на взрива. Това е къща, в която е имало печка.

Според втория експерт са установени деформационни повреди вследствие на топлинни натоварвания на печката. По нея обаче “има редица и субективни и обективни въздействия” и не може да се каже дали точно от нея тръгва взрива.

Адвокатите на пострадалите и загиналите при инцидента в Хитрино казаха, че оспорват заключенията на експертизата, особено в частта изложена от Иванов, но тя бе приета от съда.

На 10 декември 2016 г. в района на гара “Хитрино” дерайлира товарна влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан, управлявана от машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. От последвалия взрив загиват седем души, а 29 са пострадали; разрушени и са нанесени щети на десетки сгради в населеното място.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password