София е спестила над 1.5 т. вредни емисии с поставянето на коминни филтри

Горещо

Към настоящия момент са монтирани над 100 филтъра на комини. Само за последния месец са поставени над 84 филтъра. Това е трета част от инициативата на Столичната община за монтиране на филтри на домакинства. Започнахме първо с дарения, след това в рамките на проекта „Еъртинкс“ бяха монтирани още 25. Това каза зам. – кметът по екология в Столичната община Йоана Христова по време на проверка на монтирани филтри в район “Красна поляна”.

„В рамките на монтираните сега 84 филтри вече имаме спестяване от над 1,5 т. емисии във въздуха“, посочи тя и обясни, че днешната проверка е показала, че след монтирането на филтъра от комина на домакинството, отопляващо се с пелети, вече не излиза черен дим.

Това се дължжи и на факта, че пожелалите да им бъде монтиран безвъзмездно филтър от общината са с нагласата да използват дърва и въглища, а не отпадъци, боядисани дограми и отпадъчни материали. Христова уточни, че няма специални изисквания към домакинствата, които желаят да им бъдат поставени такива филтри с изключение на това, че те трябва да се живеят на територията на район „Красна поляна“ и „Слатина“.

“До края на 2021 година предстои те да станат 1000. А след това имаме допълнителна възможност за още 1000 до края на 2023 г.”, обяви Христова.

Тя уточни, че стойността на филтъра е около 4 000 лв., като това включва доставка и монтаж и съответните ремонтни дейности.

Управителят на фирмата, която изпълнява монтирането на филтрите – Даниел Дамянович посочи, че разходът на едно домакинство, което използва такъв филтър, е 30 вата колкото консумира една крушка или около 7 лв. на месец допълнително за ток.

„Филтърът функционира на електростатичен принцип. В коминното тяло се поставя един електростатичен електрод, който прави електростатика и по този начин наелектризира финните прахови частици, с размери 10 микрона и по-малки, и ги залепва към външната страна на коминното тяло. След като спре своята работа, една много голяма част отиват за повторно изгаряне, а другата отива в сервизната кутия на печката“, обясни Дамянович принципа на работа на филтъра, и добави, че поддръжката му не изисква специална грижа, и животът му е над 10 години.

На въпрос защо е толкова висока цената на филтъра – 3948 лв. с ДДС, представителят на фирмата заяви, че екологията не е евтино нещо.

„Цената на филтъра може да се провери в Централна и Западна Европа. Той се прилага в Полша, Швейцария и Германия на всички горивни инсталации, които са над 20 киловата, в това число и на пелетните. В Германия референтната му стойност е 3300 евро, което е значително по-скъп от филтъра, който изработваме в България и монтираме в София“, отговори той и добави, че филтърът може да поеме мощност до 50 киловата.

Той добави още, че има и разработена интерактивна карта, която е качена в сайта на Столичната община и на нея може да се видят къде са монтирани такива филтри.

Йоана Христова добави, че замърсяването на въздуха се изчиства в града и подчерта, че все повече хора виждат призивите им в дни със замърсяване, както и че запълняемостта на буферните паркинги се увеличава.

Попитана защо някои от сензорните станции в „Красна поляна“ не са били монтирани там, където гражданите искат – като при „Виетнамските общежития“, зам.-кметът отговори, че те са поставени там, където са посочили експертите.

„Едно от важните условия локациите, на които бъдат поставяни тези сензори, е да се доближават максимално до изискванията за разполагане на автоматични станции. Затова бяха направени три анализа с отчитането на релефа на Столичната община. Едно от много важните условия при разполагането на сензорите беше да има охрана, за да може да бъде избегнат вандализъм, и съответно да има постоянно захранване с електроенергия. Това отговаря на въпроса защо във „Виетнамските общежития“ няма, но пък на ъгъла има разположен такъв сензор“, отговори тя и добави, че е по-важно да има сензор там, където вятърът носи пушека, а не там, от където той излиза.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password