Говори Галин Димов. За кикбокса, шампионите и новите цели

Авторски статии

Радваме се отново да имахме възможност да си поговорим с председателя на българската конфедерация по кикбокс и муай тай – Галин Димов. Поводът е новата година, новите цели и големите срещи.

Здравейте, господин Димов! Ще започнем с един въпрос, който вълнува не само цялата кикбокс общност, а и широката публика. В България е „кралят на кикбокса“ Рико Верхувен, Вие имахте възможност да се срещнете с него – разкажете ни какво си казахте.

– Здравейте, първо искам да благодаря за интереса към нас и за доброто отразяване на нашите успехи.

Да наистина имах тази прекрасна възможност да се видя с Рико и да си поговорим. Благодарение на господин Димитър Спасов и изпълнителния директор на филмово студио Бояна –  Ярив Лернер, тази среща се осъществи именно на снимачната площадка. Това, което разбрах от Рико Верхувен е че пристига в България заради неговата страст към киното и желанието му да се реализира и като актьор. Шампионът на Глори ми сподели, че неговия приоритет е имено кикбокса, но не иска да пропусне възможността докато е във върха на кариерата си. Поговорихме си доста за неговите планове и заедно с господин Лернер и Рико решихме при следващата му визита в началото на лятото да организираме семинар по кикбокс в тренировъчната зала на филмовата академия. Това ще нещо, което не сме правили до момента – действащият шампион на Глори в тежка категория, защитил титлата 8 пъти, да направи такъв семинар.

Направи ми впечатление, че Рико е доста скромен, дисциплиниран и прави всичко като по учебник. Не пропуска ден за тренировка и разсъждава много трезво.

Може би е твърде смело, но на масата стои ли възможност България да домакинства мач от Glory? Все пак имаме българско присъствие, смятате ли, че би било добре за българските бойни спортове Стоян Копривленски да играе на родна земя?

– Това за България ще е повече от възможност, но към настоящия момент не сме мислили в тази посока, но да след като го казахте наистина ще проверя възможностите и реалните шансове да сме домакини на събитие от подобен ранг.

И още нещо за Рико Верхувен и Glory. Усетихте ли дали шампионът е разочарован от случилото се и във втория мач с Бадр Хари и мислите ли, че подобни мега сблъсъци лансират кикбокса в полезрението на повече хора?

– Определено Рико не е искал подобна победа, но заяви, че е бил напълно подготвен и в състояние да играе и след втория нокдаун. Все пак това е професионален кикбокс, знаете, че всеки пропуск може да ти коства победата. Той игра по правилата, с изградена тактика и показа, че въпреки нокдауна продължава за победа. Можем само да гадаем как щеше да завърши този мач след тези експлозивни атаки от страна на Бадр Хари. Не е коректно да се изказваме за развоя на срещата, заради нещо което не се е случило. Харесвам много и двамата бойци, определено исках да видя или края на всички рундове или нокаут, но фактите са, че Рико е шампиона.

Подобни мачове определено лансират кикбокса в полезрението на повече хора и медии. Поне за България знам, че нямаше човек, който харесва бойните спортове и да не е гледал този мач на живо или пред малкия екран.

Нека се върнем на родна тема. Какво очаква българския кикбокс и муай тай през първите месеци на новата година?

– Очаква ни Световно първенство по муай тай в периода от 11 до 20 март в Банкок Кралство Тайланд. Тук сме заложили на по-малък отбор от дебютанти, които са се явили на квалификациите през 2019г. или са заявили своето участие.

След това започваме с ДСК като първото ни състезание по кикбокс в стил лоу кик ще се проведе традиционно в гр. Шумен от 06 до 08.03. в спортна зала “Арена Шумен”. Това ще е и първата квалификация за предстоящите Световно за кадети и Европейско за мъже и жени по кикбокс през втората половина на годината.

Каква според Вас бе 2019 за българските бойни спортове като цяло? Успяхме ли да покажем на света, че сме народ с голямо сърце и традиции в схватките от всякакво естество.

–  Със сигурност успяхме да го покажем. Мога да говоря за кикбокс и муай тай, защото не съм в течение на всички успехи в останалите бойни спортове. Освен традиционните успехи в муай тай тази година дебютирахме с подновен отбор и големи успехи в кикбокса. 4 медала от Сараево (2 сребъри и 2 бронзови) и 6 медала от Анталия (2 световни титли, 2 сребъри и 2 бронзови медала). При кадетите сме топ 10 на света като отбор по брой Европейски титли и призови места от състезанието в Гьор Унгария. Всички се съобразяват и притесняват когато излизат срещу нашите бойци. Надиграхме голяма част от елита на кикбокса и държави като Русия, Украйна, Италия, Унгария и други.

Федерацията по кикбокс и муай тай видимо се развива, успехите се трупат и все повече млади искат да се занимават с тези чудесни спортове. Какво бихте казали на всички нови и калени фенове на бойните спортове за новата година?

–  Стараем се и правим всичко по силите на федерацията. Съвсем скоро кикбоксът и муай тай ще бъдат на много по-високо ниво в национален и светжвен мащаб. Виждам, че и в останалите бойни спортове нещата се развиват в пжложителна посока и с подкрепатапна държавата в лицето на Министерство на младежта и спорта всичко си идва на мястото.

Българя все по-често става средище на множество културни и спортни форуми. Пожелайте си нещо голямо за новата година в този аспект.

– Започнахме с международните турнири и скоро се надявам да сме домакини на Европейска и Световна купа. С правилната подкрепа ще вземем и официално Европейско и/или Световно първенство. За тази година си пожелавам да успеем да осъществим планираните 3 международни турнира. Знаете, че през миналата година поставихме началото в Свиленград с първия международен турнир от календара на WAKO. Тази година ще привлечем още повече участници.

Тази година предстоят Световно за кадети и Европейско за мъже и жени по кикбокс за това си  пожелавам да сме в ТОП 3 на Световното при кадетите и да увеличим титлите на Европейското при мъжете и жените. Подновихме отбора и по муай тай. Залагаме на младите таланти в аматьорския правилник и си пожелаваме повече призови места и подкрепяме опитните в изявите на професионалния ринг. Пожелавам успешна защита на Атанас Божилов (Наката) на Световната титла на WAKO PRO.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password