ЕК: Либия не е безопасно място за връщането на корабокрушенци

Други

Либия не е безопасно място за връщането на корабокрушенци. Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с данните на ООН, според които около 1000 мигранти, спасени в Средиземно море, са били върнати на либийския бряг от началото на годината.

Местата, където да бъдат откарвани спасени корабокрушенци, се определят от международното право, поясни говорителят. По неговите думи ЕС работи за подобряване на условията за мигрантите и бежанците в Либия.

Говорителят уточни, че досега с европейски средства около 50 000 мигранти са напуснали Либия и са се върнали у дома, а над 5000 са били преместени заради необходимостта да получат международна закрила. Основната част от европейската помощ за либийските власти е насочена към спасяването на живота на мигрантите и за защита на човешките им права, допълни той.

По думите на говорителя основното очакване от насрочената за следващите дни среща в Берлин за Либия е да се улесни постигането на примирие. Говорителят отбеляза, че едва след прекратяването на огъня може да се търси политическо решение на хаоса в страната от последните девет години, пише БТА.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password