Св. Антоний в легендите

Други

17 януари е денят, на който имен ден празнуват Антон, Антония, Антоана, Антоанета, Антоан, Доника, Донка, Донислав, Тоника, Тонка, Тони, Томас и много други с производни имена. Защо точно тази дата и какво разказват легендите за януарския ден?

Според Библията св. преп. Антоний Велики е починал на 17 януари. Роден през 251 година в Среден Египет, той остава сирак на 20-годишна възраст и раздава наследството си на бедните. Потопен в духовна борба, той постига святост и притежава необикновена дарба – умее да лекува. Антоний Велики живее цели 105 години, като година преди да почине участва в борбата против арианската ерес и побеждава еретиците на открит диспут в Александрия. Неговият успех е определен като тържество на християнството.

Извън Библията, в българския фолклор има други интересни легенди за Антоновден. Една от тях разказва, че св. Антоний е брат на св. Атанас и двамата са ковачи. В пиринския край у нас хората вярват, че на Антоновден всички болести се събират, а на следващия ден (Атанасовден) тръгват по хората. В Разградско денят е известен като Лелинден – от името на чумата „леля“. Там има обичай на този ден две медени питки да се дават на съседи, близки и приятели, а трета питка да се оставя на тавана за чумата. На този ден жените не варят боб и леща, не предат и не плетат. Той е приет за професионален празник на ковачи, железари и ножари.

Приемете Антоновден като повод за почивка и празнуване – празнуващите на този ден именници в България са повече от 80 000 – вероятно и около вас има такива, затова не пропускайте да ги поздравите!

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password