Дърво на над 1000 години живее във Варна

Избор на редактора

Едно от най-старите дървета в България е във варненския квартал “Аспарухово”. Това е чинар с обиколка на ствола близо 9 метра и височина – 18 м. Представител е на вида Западен чинар.

За чинара се смята, че е на 1046 години, което го прави най-старото дърво не само във Варненско, но и в източната половина на страната. Според Регистъра на вековните дървета в България се нарежда сред 5-те най-стари дървета у нас. В миналото мястото около дървото е било поляна, покрай която минавал стария път за местностите Кьошк баглар и Карантината. Близо до дървото е имало стара каменна чешма – “Чинар чешма”, която от скоро е възстановена.

Това място било посещавано от много варненци. През горещите летни месеци и в празничните дни цели семейства идвали тук на “теферич”. А през 20-те години на XX век е имало кафене на това място. Около старинното дърво витаят поверия и легенди, например за лечебните му свойства – лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера. В своя дълъг живот дървото е било свидетел на много исторически събития – чужди нашествия, сражения и кръвопролитни войни.

Показателен е фактът, че е израстнало в близост до Аспаруховия вал, издигнат за защита на ниския бряг от морски нашествия. Друга легенда е свързана с основателя на Българската държава. Според нея именно на това дърво хан Аспарух е връзвал коня си и е почивал под дълбоката му сянка. Дървото направило впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. отбелязват: “Близо до Аспаруховия насип край тъкачната фабрика “Прогрес” се намира един чинар, до чешмата, наречена “Чинар чешма”.

Дървото вътре е кухо (Според някои сведения светкавица обгорила корубата на чинара.): в празнината му могат да се поставят няколко души. Дървото е полуизгоряло, но при все това вирее още. Запазила се е от него половината коруба: тя мери околовръст 3,70 м, диаметърът и е 1,53 м, а дебелината 0,44 м”. Работниците от текстилната фабрика (бивша “Първи май”) също са отдъхвали под чинара. От тези години около ствола са останали метални ограда и пейки с масички, както и табелка с надпис: “Вековно дърво”. През годините са полагани грижи за дървото – за да не изсъхне, корубата му е била почистена и циментирана.

Чинарът е обявен за природен паметник през март 1969 г. и не случайно се счита от специалистите за най-старото дърво във Варна и едно от най-старите в България. Заради устойчивостта си чинарите от този вид могат да доживеят до 2000 години, казват специалистите. Което означава, че пред варненския чинар вероятно има около 950 възможности да стане “Европейско дърво на годината”.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password