Социолог: Вотът на недоверие няма да мине, хората не искат предсрочни избори

Политика

69% от анкетираните българи заявиха, че институциите са виновни за водната криза. Това е изводът на социолога Първан Симеонов от последното изследване на нагласите в обществото на „Галъп Интернешънъл“.

“Повечето хора (47%) смятат, че е справедливо да има вот на недоверие. В това изследване се видя, че българите загърбиха политическите си пристрастия и отговориха по лични убеждения дали вотът е справедлив”, каза още той в сутрешния блок на БТВ.

“По време на апартаментгейт данните изглеждаха по-тревожни за правителството”, коментира социологът.

“Когато българите се попитат директно дали искат предсрочни избори се вижда голямото колебание. 40 % от тях заявяват, че не искат нови избори, а 35 % искат предсрочни парламентарни избори. Перспектива за избори плаши”, категоричен бе Симеонов.

Според данните 41% искат оставка и смяна на правителството, а 34% – не. 35% искат предсрочни парламентарни избори, но 40% не искат.

“Българите имат абстрактно желание за промяна, но без резки движения и предприемане на конкретни действия”, разкри той.

“Няма свикване с голямото социално разслояване, но се свиква с пазарната икономика”, допълни социологът.

“Предполагам, че вотът на недоверие няма да мине. Просто защото малките играчи нямат план и не им се ходи на бързи избори. Целта на вота не винаги е да бутне правителството, а да предизвика дебат”, завърши Първан Симеонов.

835 души са интервюирани „лице в лице“, с двустепенна, гнездова извадка, на случаен принцип. Максималната допустима статистическа грешка: ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password