Красен Кралев разговаря с Мария Габриел

Политика

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри седмото издание на ежегодния Информационен ден на програма „Еразъм+ спорт“ заедно с еврокомисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Събитието, което събра над 650 участници, се проведе в Брюксел и е организирано от Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на ММС. “Новата програма трябва да продължи да подкрепя спорта за всички, както и работата по нашите приоритетни области – доброто управление и борбата с допинга и корупцията в спорта. Иновацията, която очакваме, е децентрализирането на някои от дейностите в глава „Спорт“, като мобилностите за треньори и спортен персонал. Разбира се, новите дейности и по-високите амбиции изискват по-силно финансиране. Ето защо приветствам призива на Мария Габриел за значително увеличаване на бюджета на програмата и се надявам тя да бъде приета и от финансовите министри на ЕС”, каза Красен Кралев.

Спортният министър изрази увереност, че ръководството на Хърватското председателство и новият Европейски парламент, заедно с българския еврокомисар, ще продължат преговорите по новата програма “Еразъм+, като същевременно засилват ролята на спорта. За периода 2021-2027 г. е предложено увеличение на бюджета за спорт и разширяване на обхвата за подпомагане. Това ще даде още по-големи възможности, както за създаването на устойчиви политики, така и за спортистите, треньорите, различни организации и всички български граждани.

Министър Кралев подчерта, че в България „Еразъм+“ е запазена марка за качество и посочи, че това е една от водещите знакови програми на Европейския съюз. ММС е бенефициент на програмата и през последните години системно популяризира възможностите по нея сред спортните организации в България. В резултат на това през 2019 г. страната ни е в топ 3 на държавите-членки на ЕС с най-голям брой одобрени спортни проекти.

“Спортът за всички е в центъра на програмата, но не можем да оставим професионалния спорт зад себе си. Ето защо считам, че ЕС и неговите държави-членки трябва да засилят усилията си в засилването на сектор “Спорт”, почтеността в спорта, спортните квалификации и компетенциите на треньорите, ролята на медиите в спорта. Водещ приоритет е и борбата срещу допинга, която представлява лична кауза за мен, като бивш спортист, а сега и като представител на Европейския съюз в Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA)”, допълни Красен Кралев.

Относно изготвянето на политики Кралев даде за пример инструмента „партньорски обучения“ (peer learning) за правителствата. “Горди сме, че България вече беше домакин на две обучения, съфинансирани по програма „Еразъм+“. Те привлякоха експерти, представляващи значителен брой правителства, спортни и международни организации”, посочи той.

Министър Кралев подчерта приноса на масовия спорт, неговата социална и образователна роля и значението му за младите хора, които са бъдещето на Европа. Инициативата Европейската седмица на спорта #BeActive популяризира масовия спорт сред подрастващите. “През 2019 за пета поредна година България участва в организацията на Европейската седмица на спорта. Внушителният спортен панаир, който организирахме с подкрепата на „Еразъм+“ в най-голямата спортна зала в страната ни, бе посетен от хиляди ученици от 45 различни училища”, добави още той.

Форумът е най-голямото ежегодно събитие на ЕК в сектор “Спорт”. В него участват представители на спортното движение, неправителствения сектор, европейските и национални институции. В откриването участие взе и евродепутатът от Италия Тициана Бегин. Преди форума министър Кралев проведе работна среща с Мария Габриел, на която обсъдиха актуални въпроси и предстоящи инициативи в секторите “Спорт” и “Младеж”.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password