Парламентът прие на първо четене промени в Закона за регионалното развитие

Политика

С 92 гласа “за”, 51 – “против” и 24 – “въздържал се” парламентът прие на първо четене промени в Закона за регионалното развитие. В мотивите към законопроекта се посочва, че основна цел е оптимизацията на процесите по планиране на регионалното и пространственото развитие, променя се и структурата на регионалните съвети за развитие, които ще включват управленски и експертен състав.

В хода на дискусията изказване направи единствено Николай Иванов от “БСП за България”.

Според него с така предлаганите промени само ще се задълбочат регионалните различия. “Най-големият недостатък на законопроекта е отказът на политика към районите за целенасочена подкрепа”, каза депутатът.

Иванов посочи, че левицата няма да подкрепи така предложения законопроект именно заради това. Като положителна промяна Иванов изтъкна разширяването на обхвата на регионалните съвети.

“Големите проблеми са размиването на отговорността и липсата на достатъчно експертен капацитет на регионалните съвети”, каза той и отбеляза, че съществува риск от взимане на решения “на тъмно” и “по политически признак”. По думите му от сега е ясно, че е невъзможно през 2020 г. цялата инфраструктура по законопроекта да бъде създадена, като това щяло да доведе до огромно забавяне на политиките на местно ниво и старта на новата оперативна програма.

“Няма да коментирам замяната на районите със статистически зони, ако това е иновацията в новия подход за адекватно развитие на районите, коментарът е излишен”, каза той.

Николай Иванов заяви, че е необходим много по-широк консенсус за нов законодателен подход за регионална политика. “Ясно е, че такъв консенсус няма, а сегашният законопроект само ще повтори досегашния провал по отношение на регионалната политика”, коментира Иванов.

Манол Генов в отрицателен вот заяви, че този законопроект не решава регионалните диспропорции в държавата и създава голям риск от политизация при вземането на решения и при оценка на проектите за регионално развитие.

Рамадан Аталай от ДПС каза, че законопроектът, който се предлага е чист политически закон. “За лобизъм не искам да говоря, но ще бъдат взети политически решения за съответните проекти, които ще бъдат представени за съответния регион, без да имаме второ ниво на развитие на страната”, коментира народният представител.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password