“Брикел” твърди, че няма нищо общо с боклуците във Варна

Други

“Брикел” ЕАД обяви, че нямат нищо общо с откритите на пристанище Варна контейнери пълни с нерегламентирани отпадъци.

Съобщението на компанията е по повод излязлата в медиите информация за прокурорска проверка на територията на “Брикел”. От дружество уверяват, че оказват пълно съдействие на проверяващите органи и са готови да им предоставим цялата документация, която им бъде изискана.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че са направени обиски в свързваните с бизнесмена Христо Ковачки дружества “Брикел” и “Траш юнивърс”, за които се смята, че е бил предназначен незаконно внесеният от Италия във Врана боклук.

“Брикел” ЕАД притежава подписано от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разрешително за пробно изгаряне на определен тип преработени отпадъци, т.нар. RDF гориво, заедно с въглищата в съществуващата горивна инсталация.

Това разрешение е издадено на 5 ноември 2018 г. Това е влязло официално в сила на 11 декември 2018 г. след съгласуване и с РИОСВ-Стара Загора. След това по надлежния ред и спазвайки закона “Брикел” е предостави в РИОСВ-Стара Загора съгласувателен план.

На 12 август 2019 г. дружеството входира писмо в деловодството на МОСВ, с което заявява намерението си да преустанови предсрочно действието на разрешението за горене на неопасни отпадъци от 22 август 2019 г. От този момент до сега по никакъв начин не сме се занимавали нито с доставка, нито с оползотворяване на отпадъци, се казва в позицията на “Брикел”.

“Категорично завяваме, че нямаме нищо общо с въпросните контейнери, намерени на Варненското пристанище. Никога не сме имали разрешение да получаваме такъв тип отпадъци, какъвто е намерен там и никога не сме получавали подобен тип отпадъци”, пишат от частната компания.

От “Брикел” твърдят още, че нямат абсолютно никакви договорни отношения с фирма “Блацион” ООД, която е вносител на част от откритите боклуци на пристанището във Варна.

Единствената фирма, от която “Брикел” е получавала отпадъци е “Траш Юнивърс” ЕООД, твърди компанията.

“Брикел” твърди още, че по собствено желание е преустановила пробното изгаряне на отпадъци. По тази причина “няма как да бъдем обвинени, че след август миналата година сме приемали каквито и да било отпадъци”, се казва в съобщението.

Спирането на горенето на отпадъци стана след протест на гражданите и решение на Административния съд, който задължи РИОСВ-Стара Загора да бъде направена екооценка. Това стана след сезиране на съда от неправителствени организации.

“Изключително удобно е добре познати предприятия да се замесват в подобни скандали, за да може новината в медиите да изглежда “по-пикантна””, смятат от “Брикел”.

От дружеството твърдят, че “стриктно и прецизно спазват всички закони и разпоредби, свързани с внедряването на RDF в производствената си дейност и отново държат да подчертаят дебело, че дори не са се възползвали от периода за пробно изгаряне, който са имали”.

“Разбираме, че напоследък е модерно да се създават изкуствени сензации, но апелираме към някой медии и институции, да не си правят пиар на гърба на работещи предприятия, осигуряващи работа на хиляди български работници”, се казва още в позицията на “Брикел”.

“Като национално отговорно предприятие, важна част от енергийната система на страната заявяваме, че вярваме във върховенството на закона и обективността на българската прокуратура и съд”, е посочено още в съобщението./медиапул/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password