Студът доведе десетки застрашени червеногуши гъски на Дуранкулашкото езеро

Други

Студът доведе около 200 червеногуши гъски, които са световнозастрашен вид, в зимния им дом – Дуранкулашкото езеро, съобщи на БТА експертът Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците.

По думите му, малкото ято идва след като през януари, при среднозимното преброяване на водолюбивите птици във влажната зона, бе установен исторически минимум и не бе видяна нито една от красивите птици.

С климатичните промени има изместване на север на прелетния път на червеногушата гъска, която ще продължи да идва в България, но вероятно за по-кратко.

Ако преди години ятата долитаха в Приморска Добруджа през ноември, вече кацат край Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс след средата на януари, поясни Петков, който е и ръководител на проекта “Сигурен прелетен път за червеногушата гъска”, подкрепен от програма “Life” на Европейския съюз. В последните години най-голяма численост от вида е установена в мразовития март през 2018-а, когато в защитената зона кацат около 30 000 птици.

От маркираните с предаватели по проекта червеногуши гъски продължават да предават Таню, Питър и Миша, но те са все още в Румъния, а за Емилия знаем със сигурност, че е загинала край тамошно село, разказа Николай Петков.

Експертът добави, че ятото край Дуранкулашкото езеро спокойно пасе от младите пшенични посеви и надеждата е студен фронт да доведе още крилати, тръгнали на път от далечна Арктика.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password