Захариева: ЕС трябва да покаже по-голяма ангажираност със страните от Западните Балкани

Политика

Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евроатлантическа интеграция – за това са единодушни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Матю Палмър, заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия и специален представител на Държавния департамент за Западните Балкани. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министър Захариева е приела Матю Палмър в МВнР в рамките на посещението му у нас, което се състои месец след първия проведен Стратегически диалог между България и САЩ на 8 януари в София.

Гражданите в страните от Западните Балкани трябва да почувстват какво Европа прави лично за всеки от един от тях”, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта, че българската външна политика е изключително фокусирана върху евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, не само защото 6-те страни са непосредствени съседи на България, но и защото е важна за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз.

 

Екатерина Захариева и Матю Палмър изразиха разочарование от липсата на решение на Европейския съвет за начало на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Република Албания. Двамата са на едно мнение, че такова решение е необходимо, колкото се може по-бързо в рамките на Хърватското председателство на Съвета на ЕС, защото това е от значение за доверието и популярността, които ЕС и евроатлантическите ценности имат не само в тези две страни, но в целия регион на Западните Балкани.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password