Борисов обсъди с висш US дипломат вноса на газ от САЩ и Западните Балкани

Политика

Вносът на американски втечнен природен газ на конкурентни цени е бил след темите на разговора на премиера Бойко Борисов с гостуващия у нас заместник помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

Според двамата партньорството в енергетиката има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България.

Сред основните измерения на двустранния диалог Борисов е откроил сигурността и отбраната, като е заявил, че България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

Двамата обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. „Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

„НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона“, подчерта още премиерът Бойко Борисов.

Матю Палмър е специален представител за Западните Балкани на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност със страните от Западните Балкани. Около тази позиция са се обединили вицепремиерът Екатерина Захариева и заместник помощник-държавният секретар за Европа и Евразия Матю Палмър, който е на посещение у нас.

Двамата са изразили  разочарование от липсата на решение Европейския съвет да започне преговори за членство с Република Северна Македония и с Албания, съобщават от Министерството на външните работи.

Захариева и Палмър смятат, че е необходима по-голяма ангажираност на евро-атлантическите партньори към диалога между Сърбия и Косово, както и за реформите в Босна и Херцеговина.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password