Агенцията по горите планира да изсече 110 хиляди декара гори през 2020 г.

Други

Агенцията по горите планира санитарни и принудителни сечи на 110 хиляди декара гори през 2020 г., за да реши проблема с различни заболявания и вредители, каза пред БНР д-р Ценко Ценов от Агенцията.

Макар че хората често протестират срещу сечта, лесовъдите знаят, че понякога тя е най-добрият метод за подобряване на здравословното състояние на гората, заяви д-р Ценов.

„През миналата година над 60 хиляди хектара, това са 600 хиляди декара, са проведени санитарни и принудителни сечи за изваждане онази маса, която е заразена, и онази маса, която потенциално носи риск за нападение от вредители и от болести“, каза той.

Тези сечи дават ефект.

„През 2016 г. засегнати от корояди в иглолистните гори бяха около 14 хиляди хектара. В момента те са 1400 хектара – т.е. 10 пъти са намалели тези площи. На практика ние сме снижили и сме ограничили максимално разпространението на този вредител“, посочи д-р Ценов.

Агенцията по горите осъществява непрекъснато наблюдение и контрол върху заболяванията в горската екосистема, категоричен е той.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password