Деян Колев: Езикът на омразата се шири все повече

Други

„Тревожно е, че ако допреди години езикът на омразата се използваше преди всичко от националистически партии, днес все повече от основните, системните партии често използват такъв език и особено тревожно е, че обществото е търпимо.“ Това посочи в предаването „Преди всички“ Деян Колев, директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ преди конференцията „Без омраза“.

Това е заключителен форум по проект на Българския хелзинкски комитет и „Амалипе“ за изследване на езика на омразата и престъпленията, извършвани от омраза. Форумът ще излезе с конкретни препоръки към националните институции за ограничаване на езика на омразата. Ще бъдат адресирани най-вече институцията на омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация, съобщи Колев. Множество препоръки се отправят и към законодателната и изпълнителната власт.

Пет са групите на фокус, анализирани от неправителствените организации – сред тях са роми, мюсюлмани, евреи и бежанци. Използвани са ежегодни данни на Институт „Отворено общество“.

„От 2012 година насам забелязваме особено влошаване, особено спрямо ромите. Ромите се оказват най-сегрегираното и най-мразеното малцинство в България, но влошаване е налице и спрямо останалите групи, които бяха обект на изследване“, коментира Деян Колев.

Според изследователите тенденцията се обръща най-вече заради езика на водещи политици, но и заради езика на водещи медии, подчерта Деян Колев. Този език намира лесен отглас в социалните мрежи и това е цялостна негативно тенденция „както спрямо малцинствата, така и спрямо ред други демократични достижения, които нашето общество имаше, но през последните години отстъпваме от тях“, заяви той.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password