Парламентът ратифицира споразумение с МБВР, свързано с рисковете от бедствия

Политика

Национален план за управление на риска от бедствия ще бъде финансиран със средства на Международната банка за възстановяване и развитие. Това приеха депутатите с ратификацията на споразумението между МВР и международната финансова институция.

Със 111 гласа “за”, 10 “против” и 15 въздържали се ратификацията бе приета. Начинът, по който стана това обаче, получи критиката на БСП и партия “Атака”.

Депутатът от левицата Росен Малинов критикува заместник вътрешния министър Милко Бернер, който “подвел парламентарна комисия като е спестил информация на депутатите”, че България ще участва като съфинансираща страна с 3 милиона лева:

“Подвежда цяла една комисия и цяло едно Народно събрание. Затова рейтингът на Народното събрание ще е нисък, защото всеки един чиновник може да въвежда в заблуждение този, когото си поиска, и да се чувства безнаказан”, каза Малинов.

Павел Шопов от “Атака” се усъмни в ползата от подобно споразумение:

“Това са способи, това са средства, това са оръдия точно за това да бъдат налагани определени политики на България в една или друга връзка. Когато сме изправени пред подобни ратификации, трябва да си даваме сметката за нещо много по-различно от това, че се касае до конкретна помощ, до определени дейности. Въпросът е много по-дълбок и тук се работи да бъде премахнат и онзи остатъчен, минимален суверенитет, който държавата ни все още има”, заяви Шопов.

Днес в рамките на редовния парламентарен контрол на въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на образованието Красимир Вълчев, на околната среда и водите Емил Димитров и на труда и социалната политика Деница Сачева.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря на въпроси за машинното гласуване на следващите парламентарни избори и за създадената миналата година Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password