Танева разкри колко вино сме изнесли

Политика

61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход“. Това съобщи по време на ритуалното зарязване на лозя в село Нисово, област Русе, по случай празника Трифон Зарезан.

“Това е много важно, защото дава възможност на съответните производители да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество. Точно тези производители ще могат да се възползват най-добре от отварящия се прием по мярка „Популяризиране в трети държави“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 (НППЛВС). Той ще стартира от 17 февруари тази година, като условията са по-добри за производителите на вино”, отбеляза тя.

Земеделският министър е уверана, че страната ни ще успее да изработи Национален стратегически план, в който ще намери място лозаро-винарският сектор. Танева обясни, че това е част от реформата на новата ОСП.

Секторът се развива с възходящ темп, прилагайки Програмата. Лозовите насаждения в страната са малко над 60 хил. ха., като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 850 дка нови лозови масиви. По отношение на износа, също има възходящ тренд. Всяка година той се нараства, с еднакъв темп на растеж. За 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино. Пазарите са Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават, като избите с разрешение наброяват 282″, заяви земеделският министър.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password