Трифон Зарезан и Свети Валентин – от любов към виното

Авторски статии

14 февруари е денят на виното, лозрите, кръчмарите и градинарите, но и на любовта. В православния календар св. Трифон Зарезан се отбелязва с много веселба и усмивки, но откъде идва празникът всъщност?

Православната църква твърди, че св. Мъченик Трифон е роден през 225 г. В село Комсада. Там той живее правдиво, спрямо каноните. След като категорично отказва да отхвърли своята християнска вяра, по време на гоненията срещу християните той е арествуан, подложен на мъчения и обезглавен. Някои от легендите твърдят, че той е бил брат на св. Богородица.

Една от легендата разказва, че един ден в началото на февруари Трифон подрязвал лозето. Тогава той видял Светата Майка с пеленаче на ръце и й се присмял. На нея й домъчняло, но не му отвърнала. Богородица изпратила жената на Трифон да го превърже, защото си е отрязал носа. Жената се затичала и видяла, че нищо му няма, но му казала защо е при него. Той още веднъж се присмял, самахнал с косера и клъцнал носа си. От тази случка идват различните имена на празника – Зарезановден, Трифон Чипия, Трифон Зарезой, Трифон Пияница.

Според друга легенда Трифон е наследник на тракийския бог на плодородието, виното и веселието Дионис.

Сред интересните обичаи по случай празника се открояват няколко. Единият повелява стопанката на дома да стане рано сутрин на Трифон Зарезан и да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Освен питата, се подготвя и кокошка, пълнена с булгур. Всичко това, заедно с бъклица вино, се поставя в нова вълнена торба и се дава на мъжа в къщата, който отива на лозята. Там той се прекръства и отрязва с косера три пръчки и три корена. От пръчките прави венец за калпака си, а корените полива с виното, светена вода и поръсва с пепел, запазена от Бъдни вечер. Това е ритуалът „зарязване“.

Днес освен лозари, винари и кръчмари, празнуват и влюбените. Макар и католически, св. Валентин като празник на любовта е не по-малко популярен от Трифон Зарезан. Който и от двата празника да отбелязвате, а защо не и двата, важното е те да са изпълнени с много положителни емоции и чаши ароматно вино!

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password