Във Враца отбелязват Зарезан с общоградско тържество

С традиционното общоградско тържество в Етнографския комплекс във Враца се отбелязва лозарският празник Трифон Зарезан.

Тържеството ще започне с ритуал по зарязване:

“Заставаме при главините, започваме да зарязваме лозето. Поливаме с вино. Тази година има грозде. Догодина още повече да има“, разказват хората.

В програмата освен танци, песни и почерпки е предвидено да бъде избран и нов “Цар на лозята”.

“Зарезан е празник на всеки българин. Всеки обича да пийне хубаво винце, да има домашно мезе и след това да има любов“, сподели жител на Враца.

В Плевен по стара традиция зарязаха в местността Томовско лозята на Института по лозарство и винарство за добра реколта.

Това е единственият по рода си Институт у нас и на Балканите. Създаден е преди 118 години по препоръка на известния в Европа професор Пиер Виала от Парижкия земеделски институт.

Как се развива днес научната дейност, над какво работят в Института, за Деня на любовта и виното разказва директорът проф. Иван Пачев:

“14-и февруари е един от най-хубавите дни, празник за лозарите и винарите в България. Този празник се празнува от дълбока древност на територията на нашата страна. Навремето е било ритуал за бог Сабазий, после за бог Дионис, до ден днешен се поддържа ритуалът. И ние като продължители на лозарството изобщо в България продължаваме да го честваме“, директорът на Института по лозарство и винарство проф. Иван Пачев посрещна лозари, винари и представители на научната общност от цялата страна. Всички те присъстваха на ритуала “зарязване на лозята”.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password