Продължават проявите за 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Избор на редактора

147 години от обесването на Васил Левски отбелязва цялата страна днес. През целия ден са предвидени възпоменателни прояви.

Тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов, придружен от трима министри, поднесе венец пред паметника на Апостола в София.

Народното събрание почете паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Председателят на парламента Цвета Караянчева се обърна към депутатите:

„Той ни  научи да живеем достойно, да вярваме в своите сили, да бъдем единни в името на България. Днес сме длъжни да си припомним думите му “За отечеството работим, байо. Кажи ти мойте и аз твойте кривици, па да се поправим. И все заедно да вървим, ако ще бъдем хора”. Поклон пред паметта на Апостола на българската свобода – Васил Левски“.

В 17 часа държавният глава Румен Радев ще се присъедини към гражданското шествие по „пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Васил Левски. Програма “Хоризонт” на БНР ще излъчи пряко митинга довечера,  който ще се проведе в 18.00 часа пред паметника на Апостола в София. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Есето си, посветено на героя на България, ще прочете ученичката Михаела Дакова от 11 клас в Националния учебен комплекс по култура в Горна Баня.

В Ловеч също продължават проявите по повод 147-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В 8 часа за Къкринското ханче тръгва традиционният туристически поход „По стъпките на Левски“, а от 11.00 ч. пред паметника на Апостола в двора на ханчето, където е заловен, е гражданското поклонение. Кулминацията на отбелязването на годишнината от гибелта на Левски е националното възпоменателно факелно шествие, което се организира за седма поредна година  от патриотичната организация „Ловчанци“. То ще тръгне в 19.00 ч. от централната част на града и ще завърши пред най-величествения паметник на Апостола, поясни един от организаторите Тодор Иванов:

„Все повече хора от страната се свързват с нас и изявяват желание да присъстват на това събитие. И то се създаде като една нова национална традиция, точно от тук – революционната столица на Левски, да почитаме паметта му и делото му по този внушителен начин. В шествието няма място за политически партии и политици. Всеки ще бъде гражданин в това събитие. Няма по големи от Апостола.“

Заради шествието от 18.30 ч. се спира движението по част от бул. „България“ и ул. „Търговска“ в Ловеч, както и по останалите улици по маршрута на шествието в кв. „Вароша“.

Митинг-поклонение ще има в Карлово. Преди това в църквата „Света Богородица“ ще бъдат отслужени архиерейска света литургия и панихида в памет на Апостола, а довечера ще има митинг-поклонение. Днес ще бъдат наградени и авторите на най-добрите есета сред участвалите в студентския конкурс на тема „Васил Левски – диалози във времето, диалози с времето“.

В петте общини на Ямболска област ще бъде почетена паметта на Васил Левски. В Ямбол поклонението ще е пред барелефа в гимназия “Васил Левски”. За поредна година жители и гости на град Стралджа ще почетат трагичната гибел на Апостола чрез факелно шествие, което ще премине по главната улица на града, а пред мемориалната плоча на героя ще се поднесат цветя и венци. Тематични кътове за Дякона, „уроци по родолюбие“ с малките читатели организират в библиотеките и читалищата в община Болярово, а в училище „Д-р Петър Берон“ Ученическият съвет ще представи презентация за живота и делото на Левски.

В Сливен възпоменателната церемония ще се състои на площада, носещ името на Апостола на свободата. Тя ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника на Дякона. Възпоменателните прояви ще започнат от 9.30 ч. с „Урок по родолюбие“ пред ПМГ „Добри Чинтулов“,  на който ще бъдат разказани спомени за учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Левски. В 10.00 ч. в квартал „Клуцохор” ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона –  Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов – Брадата и паметника на Таньо войвода, пред барелефа на Васил Левски пред храм „Св. Цар Борис Първи Покръстител” и на паметника на Панайот Хитов в квартал „Ново село”.

В Търговище ще бъде отслужена панихида, след която започва и общоградското поклонение, организирано от Обществения комитет “Васил Левски“ и община Търговище, а традиционният ритуал за поднасяне на венци и цветя ще се състои пред барелефа на Апостола в центъра на града.

Там, ученици от II Средно училище „Професор Никола Маринов“ ще изнесат музикално-поетичната композиция „Поклон пред теб, Апостоле!“. В програмата ще вземат участие и Духовият оркестър и църковният хор. Годишнината от гибелта на Левски ще бъде отбелязана и в селата Бистра, Голямо Соколово, Лиляк, Васил Левски и квартал “Бряг”.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password