Свещеник и имам в Белица знаят формулата на толерантността, дават пример

Избор на редактора

За да проповядваш доброта, обич и вяра, трябва да ги носиш в себе си – за това са единомишленици свещеникът Николай Попов и имамът Ахмед Горелски, духовни братя, които празнуват заедно всички празници в планинската община Белица.

В изостреното ни от конфликти и нетолерантност ежедневие да видиш как свещеник и имам служат заедно, благославяйки и християни, и мюсюлмани, не е често срещано.

Коя е тайната на търпимостта? „Ние няма как да наложим нещо, което хората не искат. Съжителството е мирно, общо. Нямаме никакъв проблем. Например тук скоро чествахме празника на религиите – правихме го общо, в училище, изнесохме беседи там и двамата“, разказва свещеникът Николай Попов.

Интересна е и историята, която стои зад духовното приятелство между свещеник и имам.

Когато той беше малък – ученик, дете, аз му бях учител на него. И оттогава се уважаваме много. Аз го ценя, той ме уважава като негов учител и тази връзка и до днес не отслабва. Уважавайки се двамата, на всички прави впечатление – като се видим, ние се прегръщаме – това също кара хората нашия пример да го заимстват и да се уважават помежду си: мюсюлмани и християни“, казва още православният духовник.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password