Албена Ценкова-Георгиева открадна 618 хил. лева и си накупи апартаменти

Горещо

Бизнесдамата Албена Ценкова-Георгиева е кошмарът на производители и търговци в бранша със зърното. Но има и възмездие. Тези дни в Градския съд в столицата започва дело срещу нея. Прокуратурата я обвинява в длъжностно престъпление.

Госпожата, която се представя като близка на Миню Стайков, е назначена за управител в частна фирма. Албена Ценкова-Георгиева влиза в директорския кабинет и малко след това изчезва с над 618 хил. лева. Управителката дала парите уж за зърно. Дори представя няколко фактури като доказателство за сделката. Минават месеци, а от зърното няма и следа. Албена Ценкова-Георгиева набързо напуска фирмата и следите й се губят.

Потърпевшите правят собствено разследване и разбират, че се е покрила в Разградско. Пред местните търговци на зърно отново развива версията, че е много гъста с Миню Стайков. Работи с негови пари. А за да е по-убедителна, развява уж случайно пред земеделците портфейла си, натъпкан с едри банкноти.

Едва ли е обаче случайно съвпадение, че точно когато изчезват онези 618 хил. лева, Албена Ценкова-Георгиева инвестира в няколко апартамента в скъпия квартал „Иван Вазов”. Придобива жилище от 59 квадрата, още едно от 70 кв.м. и трето от 63 кв. м., директно на бул. „Витоша”.

„Албена винаги подчертава, че зърнената търговия е потомствен бизнес за семейството й” – припомнят си източниците ни. Баща й Пирин Ценков по времето на соца е шеф на управление в министерство на търговията. Запазва поста си и през 90-те години, когато земеделски министър е Васил Чичибаба, а Жан Виденов – премиер. Във вихъра на кризата, когато пред магазините се вият опашки и има дефицит на храни, Пирин Ценков разписва документи, благодарение на които частници изнасят огромни количества хлебно и фуражно зърно и слънчоглед. В България настъпва зърнена криза, а хлябът се продава с купони, като във военно време.

На свой ред Албена Ценкова-Георгиева започва да върти далавери в бизнеса със зърно. Тя купува земеделска продукция само срещу пари в брой. При нея няма нито фактури, нито касови бележки, като целта е ясна – пести данъци, а от друга страна след време измамените трудно могат да докажат, че са й продали зърно.

Според Търговския регистър Албена Ценкова-Георгиева има фирма „Дунав агро трейд”, регистрирана през 2015 г. Пред клиентите си тя казва, че това е куха фирма, през която минават капиталите на Миню Стайков. Не е ясно дали това е вярно, или само плод на нейните хвалби. Пред клиентите си госпожата споделяла още, че с парите на карнобатския алкохолен бос изкупува зърното за голямата компания „Грий стор”. По-късно обаче става ясно, че това не е вярно. От „Грийн стор”, като научават за нея, се изненадват – името й никъде не фигурира като техен търговски агент.

Албена Ценкова-Георгиева обаче е много убедителна, когато преговаря, и производители се хващат на измислиците й. Затова й дават продукцията, а тя обещава, че ще донесе парите. Част от хората така и не получават договорените суми. Някои от тях пък признават, че се страхуват от нея, понеже при обиколките си из страната, тя неизменно е придружавана от бодигарда си, някой си Весо от Варна.

Съпругът на бизнесдамата се води търговски директор в голяма чужда фирма, която изкупува зърно. „Дали и тази фирма не е замесена в измамите със зърно” – питат се сега измамените от Албена Ценкова-Георгиева. Те дори подозират, че житото, за което са дали въпросните 618 хил.лв., може и да е минало през чуждата компания на мъжа, понеже то така или иначе е платено. Не изключват и варианта, госпожата да е завъртяла финансова афера и с производителите, които са дали две-три фактури за него. Всички тези версии ще се изясняват в съдебната зала. Нищо чудно обаче хитрата търговка да намери начин да се откупи, подозират измамените.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password