Борисов: Миграцията е приоритет за България

Политика

Имайки предвид географското положение на България, миграцията е приоритетна тема за страната ни. На този етап успешно управляваме миграционния натиск. Това коментира премиера Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщиха от правителствената пресслужба.

Отчетено е намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г., изтъкна Борисов. Това по думите му се дължи както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

Борисов отбеляза, че високо оценява подхода на Илва Йохансон да посети държавите членки, както да се запознае с техните нагласи по отношение на новия Пакт по миграция и убежище.

Балансът между отговорност и солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави, били от особено значение.

“Поддържането на високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС е голяма отговорност за България. Ние подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. И успешно се справяме с този ангажимент”, подчерта Борисов, цитиран от Агенция “Фокус”.

Ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност, отчете Борисов.

“Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи. ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия”, категоричен беше министър-председателят.

Премиерът Борисов е убеден, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход, съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция.

Според него е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България.

“Същевременно, България продължава да работи за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията”, заяви премиерът Бойко Борисов, като добави, че това е постоянен приоритет на правителството.

Министър-председателят коментира и темата с коронавируса. Той отбеляза, че имайки предвид случващото се в Италия, където жертвите на заразата вече са 4 и главоломното разрастване на епидемията, вероятно ще е нужно общоевропейско решение и план за действие.

/vesti.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password