Борисов: Ценим приноса на Германия към операциите на българските граници

Политика

България и Бавария отдават голямо значение на въпросите на сигурността в рамките на Европейския съюз, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с държавния министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на Свободната държава Бавария Йоахим Херман, съобщиха от пресцентъра на МС.

В рамките на разговора им в Министерския съвет премиерът Борисов изтъкна традиционно приятелските отношения на страната ни с Германия, в това число и с федералната провинция. „Ще продължим да разчитаме на подкрепата на Германия, и в частност на Бавария, за нашите усилия в полза на общоевропейската сигурност“, заяви Борисов.

Министър-председателят акцентира върху отличната съвместна работа по приоритетната област „Сигурност“ на Дунавската стратегия. „Благодарение на доброто взаимодействие, което страните ни имат като координатори, тази приоритетна област е една от най-успешните в рамките на стратегията“, добави Борисов.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов отбеляза усилията на България за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и сътрудничеството с Фронтекс. „Високо ценим сериозния принос на Германия към съвместните операции на българските граници“, посочи още министър-председателят. Борисов добави, че в контекста на борбата срещу международния тероризъм страната ни отдава голямо значение на бързия и качествен обмен на информация между всички ангажирани институции в реално време.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ползите от развитието на полицейското сътрудничество и проактивната съвместна работа по всички въпроси от взаимен интерес. По думите му обмяната на опит и експертиза между службите е от голямо значение за противодействието на трансграничната престъпност. Борисов изтъкна, че България е активен партньор в международното полицейско сътрудничество, като допринася за редица успешни международни разследвания.

В рамките на разговора премиерът Бойко Борисов отбеляза също борбата срещу трафика на културно-исторически ценности, като изрази увереност, че по тази тема двете страни ще надградят досегашната си успешна работа.

Министър-председателят обърна също така внимание, че като съпредседател на Берлинския процес през настоящата година България работи за засилване на регионалното взаимодействие в борбата срещу корупцията и превенцията на радикализацията сред младите хора.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password