Липсват медицински маски в аптеките

Горещо

Заради разпространението на коронавируса в аптеките у нас все още липсват медицински маски. Масово се изкупуват и инфрачервените термометри за безконтактно мерене на температурата, съобщи пред “Хоризонт” Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

По всички складове медицинските маски са изчерпани. Затова и по аптеките липсват такива, посочи Николай Костов. Проблемът е, че очакваните по-големи доставки от най-големия производител – Китай, не са пристигнали.

“Съвсем минимални доставки имаше от Германия, Турция. Основният производител, който е Китай, в момента произвежда само за себе си и, на практика, е забранен износът. Проблемът не е само в България. Той е световен проблем, включително и в най-големите държави – Съединените щати, в Индия има голям проблем. След като от Западна Европа търсят при нас маски”.

Още един проблем – масово у нас са започнали да се изкупуват инфрачервените термометри, също с производител Китай.

“Те са и безконтактни, не може да се предава заразата от човек на човек, когато се използват за много хора. Намаляват силно. Ние имаме все още, но по складовете са силно намалели и скоро няма да дойдат. Увеличено търсене на едро в самите складове от Китай също стотици хиляди опаковки се заявяват”.

Масово се изкупуват и маските за строителната индустрия. В някои санитарни магазини може да има остатъчни количества от тях.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password