Заради коронавируса: Българи искат да приберат децата си, учещи в Италия

Горещо

„Български граждани ни се обаждат по телефона и казват, че възнамеряват да приберат децата си, които са студенти в Милано, но и не само в Милано.” Това заяви в „Здравей, България” генералният ни консул в Милано Таня Димитрова.

Попитана дали консулството има евентуална организация за евакуация на нашите сънародници от страната, Димитрова заяви: „Въпросът е дали тези българи са били контактни и колко опасно ще бъде това за България”.

От районите под карантина българите няма как да излязат.

„Говорим за районите, които не са под карантина. Българските граждани, които са под карантина са 313 по преброяване от началото на 2019 г., а останалите в засегнатите райони са 15 000 наши сънародници”, обясни още Димитрова.

„Хората са доста притеснени. В аптеките няма маски, ръкавици и дезинфектанти”, каза още Таня Димитрова.

Тя обясни, че най-честите запитвания, които получават, са свързани с графиците на самолетите и за нужда от предпазни мерки.

„Има туристи, пристигнали с автобуси, самолети. Те се притесняват и непрекъснато питат къде да останат, какво да избягват”, обясни генералният ни консул в Милано.

„В болниците няма проблем да поемат заболелите, тъй като Италия има едно от най-добрите здравеопазвания в Европа”, каза още Димитрова.

По думите ѝ Австрия и Швейцария обсъждат дали да приемат пътници от Ломбардия и Венето. “Един от влаковете за Австрия беше спрян поради опасност от двама заразени. В Румъния ще поставят под карантина пристигащите от Ломбардия”, добави тя.

Според нея не само туристите са причина за пренасянето на вируса в Италия, а и икономиката на страната, защото тя си взаимодейства с Китай.

/Дарик/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password