Костов: Не съм приватизирал, не притежавам нищо,

Политика

Не съм участвал в приватизацията под никаква форма. Не управлявам и не притежавам нищо. Нямам обкръжение. Това заяви по Нова тв бившият премиер Иван Костов, – по време на неговото управление между 1997-2001 г. беше извършена голямата приватизация на активи.

Той заяви, че по никакъв начин не е свързан с никое лице, което е участвало в приватизацията. На въпрос на Нова тв дали е участвал в създаването на определени бизнесмени, Костов заяви, че не е участвал в приватизацията чрез подставени лица.
„Ако имаше закононарушение, това щеше да бъде открито за тези 21 години“, каза бившият премиер.
Иван Костов заяви, че заводи не са продавани на безценица. “Не е приватизирана собственост за 30 милиарда, както твърди опозицията. Приватизирана е собственост за 2,5 милиарда долара, срещу което са получени около 2,1 милиарда долара, а останалите пари са поети дългове”, допълни бившият премиер.
„Министерски съвет не избира купувач, избира го Агенцията по приватизация. Това са органите, посочени в закона. МС одобряваше само най-големите сделки. Във всички сделки участваха големи международни авторитетни компании“, каза Костов.
„Конюнктурата беше следната: сринал се лев, купони за стоки и др. Изпълнихме споразуменията с МВФ и всички кредитори на България. В тази катастрофална обстановка си свършихме работата“, заяви бившият премиер.
Коментирайки конкретни сделки, като тази за авиокомпания „Балкан“, която след продажбата си фалирала, Костов също отрече да има нарушения. Сделката не е за 150 хиляди долара, както се твърди, добави той.
За приватизацията на „Нефтохим“ Костов заяви, че не е имало западни купувачи, както е заявил президентът Петър Стоянов през 2013 г.
За действията си относно „Кремиковци“, който също фалира, Костов заяви, че е удължил неговия живот чрез приватизацията, извършена по негово време.
„Поел съм върху себе си всичко. Предпочитам аз да страдам, а не да ставам клеветник. Чувствам се, че съм изпълнил дълга си пред страната. Стабилизирал съм лева, изградили сме частно предприемачество, върху което е стъпил днешният икономически растеж“, каза бившият премиер.

/БГНЕС /

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password