Няма да се отменя „Кукерландия“ в Ямбол заради коронавируса

Култура

Няма да бъдат отменяни мероприятия от програмата на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол заради риск от разпространение на коронавирус, реши на заседание Областния медицински съвет снощи. Препоръките на специалистите са да се избягват затворени пространства.

Фестивалът ще се проведе от днес до 1 март, както беше обявено предварително.

Директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева:

„Не виждам причина да не се проведе „Кукерландия“. В крайна сметка „Кукерландия“това е емблемата на града ни. Моята препоръка е тези мероприятия, които са в затворени пространства и има възможност, да се изкарат навън. Който се страхува от контакти пък ще си седи вкъщи. Риск има при всеки грип, няма как да няма риск, той е въздушно-капкова инфекция“.

За конкурсната програма в събота са заявили участие близо 50 кукерски групи от цялата страна. Очаква се и групи от Турция и Русия. Всички хотели в Ямбол и региона са пълни, подчертаха организаторите.

С творчески работилници и детски фолклорен празник ще започне фестивалът тази година.

Повече от 30 години Мария Косева прави маски за групата в село Кабиле:

“Задължително е огледалото, което прогонва злите сили. Белия цвят- това е символ на водата, червения на пламъка, на огъня, оранжевия също. Зеленият на гората, синия на водата и на небето“.

Официалното откриване на „Кукерландия“ ще е вечерта на 28 февруари с маскарадно шествие и концерт на ансамбъл „Филип Кутев“.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password