Великобритания няма да иска от ЕС удължаване на срока за Брекзит заради Covid-19

Авторски статии

Обединеното кралство няма да поиска от Европейския съюз да бъде удължен преходния период за Брекзит след декември 2020 г. заради епидемията от коронавирус, заяви говорител на “Даунинг стрийт”.

Според него Великобритания е наясно с потенциалното въздействие на вируса върху икономиката, но изрази увереност, че Брекзит ще продължи по график въпреки вирусната зараза. Великобритания официално напусна блока в края на януари (Брекзит), а премиерът Борис Джонсън настоя, че страната ще успее да осигури споразумение за свободна търговия с ЕС преди края на годината.

Официални представители на Европейския съюз обаче предупредиха, че този срок вероятно ще бъде твърде кратък, за да се постигне всеобхватна сделка между двете страни, предаде БНР.

Междувременно проучване на Английската централна банка показа, че голяма част от британските фирми очакват, че Брекзит несигурността ще продължи най-малко и през 2021 година.

През февруари делът на компаниите, които смятат, че бъдещите преговори за двустранните отношение след Брекзит ще отнемат по-дълго време, за да бъдат успешно приключени, се е покачил през февруари до 76% спрямо 59% през януари. Фирмите цитират като основна пречка за намирането на решение след Брекзит повишените тарифи, ограниченията за движение на хора, митническите декларации и проверки.

Търговската сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз остава под въпрос, тъй като ако двете страни не успеят да постигнат споразумение до края на 2020 г., тогава ще бъдат приложени търговските условия, очертани от Световната търговска организация – нещо, което Великобритания все още вярва, че може да бъде избегнато.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password