8 март – вдъхновяващата история на независимите жени

Авторски статии

Познат у нас като празник на майката и на жената, 8 март всъщност се празнува в цял свят. Откъде обаче идва изборът на тази дата и какво се крие зад идеята за такъв ден?

През далечната 1857 година на 8 март работнички от Ню Йорк излизат на протест срещу лошите трудови условия. Две години по-късно е създаден първият женски работически синдикат. През 1908 година отново Ню Йорк е в епицентъра на най-известния масов женски протест. В него участват 15 000 жени. Те настояват за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право да участват в изборния процес.

Основоположник на празника е германката Клара Цеткин. На международната конференция на жените социалисти в Копенхаген на 27 август 1910 тя предлага официално да започне да се отбелязва Денят на жената. Известна с борбата си за икономическа независимост на работещите жени, тя е първата, която повдига темата за равно заплащане на мъжете и жените и еднакво право на държавн обслужване. Бори се да промени стериотипа, че жената трябва да е само домакиня и майка. Цеткин настоява жените да имат право да правят аборт и това да е изцяло тяхно лично решение. По нейна идея още през 1911 година в Германия, Швейцария, Австрия и Дания се чества Денят на жената. През 1914  празникът става международен.

През двайсетте години на миналия век празникът е леко позабравен, но през шейсетте години масовото разпространение на феминизма води до неговото прераждане. На Общото събрание на ООН през 1977 година се приема празникът да бъде официално Международен ден за правата на жените и за мир.

В някои държави днес 8 март е официален празник: Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Китай, Камерун, Киргизстан, Куба, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора, Виетнам.

В България празникът се чества, въпреки че не е неработен ден. Мъжете показват внимание и уважение към своите майки, любими, колеги и приятелки. Атмосферата, която те създават с милите си жестове, е празнична и приповдигната.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password