Музеят на спорта – история за гордите български сърца

История

Музеят на физическата култура и спорта се намира в специално пригодена зала в Националния стадион “Васил Левски” в столицата. Вече обновен, от 2003 г. музеят предлага експозиция, която е озаглавена “Традиции и част от успехите на българския спорт”. Тя показва историята на българския спорт и върховите постижения на родните спортисти.

Над 500 експоната, фотоси и факсимилета представят първите спортни обединения – туристически дружества, клубове и организации. Сред ценните вещи на изложбата са копие на първия български велосипед, лични вещи и награди на нашите големи борци Дан Колов и Никола Петров, на Боян Радев и Валентин Йорданов. Посетителите могат да видят фехтовален костюм на български олимпиец от Амстердам 1928 г., както и други състезателни екипи, множество купи и колекция от завоювани от българските спортисти медали. Тук са ръкавиците на боксовата легенда Борис Георгиев-Моката, спечелил първия олимпийски медал (бронз) за България през 1952 г. в Хелзинки. Във витрините на музея са и награди и уреди на многократните шампионки по художествена гимнастика Мария Гигова и Мария Петрова.

98% от експонатите са дарени от големите ни състезатели и победители в различни спортове, обясни пред Радио София историкът Катя Иванова, която е уредник в музея.

Екипът на Гунди е може би един от най-любимите експонати на футболните фенове, но не по-малко впечатляващи са тези на Христо Стоичков, Димитър Бербатов и Мартин Петров.

Една стара снимка е особено скъпа. Оригиналният фотос е от 1894 г. и на него се виждат швейцарските учители по гимнастика, пристигнали в България по покана на тогавашния министър на просвещението и разпределени в големите гимназии в страната. Тези учители на практика поставят началото на модерния спорт в страната.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password