За приликите и разликите с Германия в битката срещу Covid-19

Други

В провинция Бранденбург в Германия има около 1000 заразени с Covid-19 за момента. В Берлин положението е малко по-сериозно – над 2500. Може би има особеност, че Бранденбург е в бившата Източна Германия и тук населението не е е толкова мобилно…
Това каза за д-р Борис Таблов, който е анестезиолог-реаниматор в Германия и работи в гр. Нойрупин, разположен на 60 км северозападно от Берлин. Той е и преподавател в Медицинския институт на провинция Бранденбург:

„Подготвяме се за значително по-голям брой. В нашия регион, в който се намира болницата, за момента имаме 14 случая регистрирани. Под карантина болници не са поставяни все още. От две седмици тече процес на подготовка за по-голяма вълна от болни с Covid-19 и затова болниците се подготвят така да разделят потоците от пациенти, че да не се налага карантинирането на цели отделения“.

И в Германия пациентите със съмнения за Covid-19 трябва да се свържат с личния си лекар. Медикът се свързва със съответната здравна институция, която отговаря за района, и насочва пациента към мобилен пункт, откъдето се вземат проби за PCR тест. Резултатите се получават след 2 дни.

„Работим както всички колеги. Нашата база данни все още е твърде малка, за да проявяваме някаква голяма степен на пионерство. Базираме се на опита и на това, което получаваме като информация от страни като Китай и като Италия, където вече повече случаи са натрупани. Както всички други, четем научната информация и се опитваме с препаратите, за които се появяват съобщения, че биха били помогнали на тези пациенти…“.

В болниците в Германия също има недостиг на защитни средства, маски и дезинфектанти.

„Ръководството на болницата излезе с апел към гражданите в региона, който се е подготвил и е купил по-голямо количество ръкавици и предпазни маски, ако може да ги занесе в болницата, където ще са далеч по-необходими. Както сами разбирате, не е по-различно (от България б.р.)“.

Таблов допълни, че различните провинции в Германия имат автономия да предлагат бонуси на хората, които се борят с коронавируса. В Бранденбург тя е 1500 евро не само за медиците, а „за всички, които не могат да спрат работа по една или друга причина“. Върху тази премия няма да се плащат данъци.

Относно мерките у нас и в Германия, лекарят коментира:

„В България сякаш мерките бяха взети по-радикално и по-рано, което, според мен, е по-правилният подход. В Германия започнаха около 10 дни по-късно да прилагат по-радикални мерки като затваряне на училища, на университети, масови събирания и други – нещо, което със сигурност оказва отражение върху разпространението на заболяването в България. Ако сравни човек числата, България за момента се справя доста по-добре – броят на случаите е значително по малък. Разбира се и популацията е 10 пъти по-малка, но броят на тежките случаи, на починалите, а и общият брой е по-малък“.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password