1 април – денят на шегата и на лъжата

Авторски статии

Денят на шегата или на лъжата – а може би и на двете, в цял свят се отбелязва на 1 април. Много хора се предизвикват да си направят безобидни шеги с близки, приятели или колеги. Други решават, че на този ден могат да си позволят нещо по-грубичко – уж на шега, да мине. Каква е историята на този ден и защо точно днес го празнуваме?

Една от легендите разказва, че още в Древен Рим са имали традиция в деня на пролетното равноденствие да си правят различни шеги. Част от закачката била слугите да се разменят с господарите си, а децата – с родителите си и да ги командват “на шега”.

Друга теория вярва, че всичко около празника започва от поема на Чосър за лисицата и петела, в която лисицата си прави шеги с пернатия си приятел. В нея се твърди, че действието се развива “32 дни след началото на март”, което хората смятат, че е 1 парил. Други го определят само като съвпадение.

Първите данни за отбелязване на 1 април са от Холандия и Франция. В началото на XVI век 1 април бил ден на риболова. И понеже рибарите са достатъчно “глупави”, за да се хванат на въдица, се родила традицията и хората да се ловят на шеги.

В България в много краища на страната празникът е известен като “Лъжитрав” или от старобългарски “лъжуняк”. Това подсказва, че той се празнува по нашите земи от дълги времена.

Не пропускайте да се посмеете поне днес – мъдрецът е казал “Светът е оцелял, защото се е смял” – 1 април е само още една причина да си подарим това чувство.

 

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password