COVID-19 стигна и до Русе, 412 е общият брой на заразените

Горещо

412 е общият брой на заразените с коронавирус у нас към днешна дата. Новата област, където е установена болестта, е Русе. Това съобщи на брифинг тази сутрин началникът на ВМА и председател на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

За вчера 33 са положителните проби, от тях 23 човека са хоспитализирани, съобщи ген. Мутафчийски.

Коронавирусът достига и Русе, където е приет мъж, прибрал се от Австрия, работел в ски курорт там.

В София общо са 21 случаите за деня. Нови хоспитализирани са двама в „Св. Анна“, 19 са в „Александровска“, в СофияМед – 1, в Пирогов – 3, в МВР болница е един, а шестима са амбулаторни.
В Бургас са два нови случая, – мъже на 55 и 61 години, завърнали се от чужбина, единият е хоспитализиран.
В Пловдив са двама – мъж на 62 г., и жена на 76 г..
В Добрич двама души – баща и дъщеря, са приети в болница. В Перник е установен мъж на 60 години, който е на домашно лечение.

Излекувани са общо 20 души с две поредни отрицателни проби, като има трима нови мъже от Варна, каза още председателят на оперативния щаб. Средната възраст на излекуваните е 49 години.

146 човека са хоспитализирани, от които 14 са в интензивно отделение. Имаме и един пациент в Кюстендил, който също е интубиран.

Ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че депутатът Хасан Адемов, който е дал положителна проба за коронавирус и заради което от днес започва тестване на всички народни представители и на цялата администрация на парламента, че в момента постъпва в болница.

Цвета Караянчева ще подаде депутатите, които ще бъдат изследвани. Те ще бъдат разпределени в две болници, а изследването ще се извърши за два дни, допълни ген. Мутафчийски. Епидемиолози ще изследват контактните лица на Адемов, журналистите са били доста дълго отделени от депутатите, допълни началникът на ВМА.

На въпрос дали е било уместно да се провежда пресконференция в сградата на Народното събрание, която не е била дезинфекцирана, Мутафчийски съобщи, че скоро няма да остане нито една сграда, която да е била без случай на коронавирус. “Тогава дори и полетата около София няма да ни стигнат да изнасяме пресконференции“. Сградата на парламента се дезинфекцира всеки ден, допълни Мутафчийски.

„Доколкото ми е известно, Народното събрание не работи от миналия петък, така че не става въпрос Адемов да е бил току-що на работа там, така че няма риск за никого“.

Относно тестовете за COVID-19, ген. Мутафчийски съобщи, че в цял свят има проблем с доставката на тестове, маски и защитно облекло.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password