Месото от диви животни може да ви разболее

Фитнес и здраве
Според последните данни, първоизточникът на новия коронавирус SARS-CoV-2 са прилепите. Но той няма как да се предаде директно на хората, затова учените смятат, че междинното звено са или змиите, или панголините, изядени от нулевия пациент, вероятно в Ухан.
Потенциална опасност крие яденето и на други диви животни – крокодили, гущери и котки, които в много държави са част от традиционното меню. В резултат на това сред човешката популация проникват все повече непознати заболявания.В края на януари, след първото разчитане на генома на SARS-CoV-2 и сравняването му с коронавирусите на други гостоприемници (хора и животни) стана ясно, че негови близки родственици са вирусите на прилепите и змиите. Учените предположиха, че в тялото на влечуго се е образувал хибрид, който е в състояние да зарази човешките клетки.
В самото начало на избухването на епидецията учените решиха, че източник на заразата е пазара за морски дарове в Ухан, където се продават не само риба и миди, а също така зайци, змии и овце. Затова те предположиха, че нулевият пациенте е изял или лентов крайт, или китайска кобра.
Месец по-късно се появи хипотезата, че първият пациент може да е хапнал панголин – неголям люспест бозайник. В много азиатски държави месото и люспите на тоав животно се използват като лекарство срещу рак и астма. Разбира се, няма научни доказателства за техния лечебен ефект.

В следващите няколко години в Мадагаскар може да се очаква бум на ботулизъм, лаймска болест, тиф и токсоплазмоза, предупреждават експерти. Всичко това се дължи на любовта на местните жители към котките. По-точно на ястията, приготвени от котешко месо.
Международна група учени установи, че почти една трета от жителите на островната държава от време на време консумират котешко – остарели домашни любимци, подарени или хванати по време на лов африкански диви котки (Felis silvestris lybica).
Анкета сред 512 жители на Мадагаскар показала, че не по-малко от 30 % са яли котешко месо поне веднъж в живота си, а половината от тях – през тази година. И причината за това не е глад, а фактът, че месото е традиционно за местната трапеза.

Има учени, които смятат, че хората не бива да използват за храна месо от влечуги – крокодили, костенурки, гущери и змии. В тях има много паразити, вируси и бактерии, които предизвикват сериозни заразни болести, предупреждават те. Особено опасни са ларвите на тенията, салмонелата, е-коли и различните видове стафилококи.
Освен това в месото на морските влечуги, например гигантските костенурки, може да се съдържат токсини от отровни водорасли, с които се е хранило животното. В тъканите на морската костенурка има високо съдържание на тежки метали, които попадат в океана заедно с промишлените отпадъци. Например, кадмият в месото от костенурки е три пъти повече, отколкото в рибата тов, а живатък – над десет пъти повече.
Затова не е изненадващо, че в някои държави от Азия, например Индонезия, където ястията от влечуги присъстват задължително на празничната трапеза, има масови случаи на отравяне от месо от костенурки.

Една от най-опасните зарази на нашето съвремие – ХИВ, е достигнала до хората вероятно от шимпанзе. Съществува версия, че жители на Централна Африка са се заразили, след като са яли месо от шимпанзе. Според друга хипотеза, вирусът може да е попаднал в човешкия орагнизъм от месото на черен мангобей, който живее в Западна Африка. Какъвто и да е случаят, в крайна сметка вирусът се е адаптирал до такава степен, че днес вече представлява опасност за всички представители на Homo sapiens.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password