Положителната страна на COVID-19: Природата си почива от нас

Авторски статии

COVID-19 вилнее на всички континенти вече близо три месеца. В България дойде късно, но междувременно ефектът от неговото присъствие в страни като Китай, САЩ и Италия е повече от очевиден. Този път няма да броим загиналите и хората в тежко състояние. Няма да ви убеждаваме колко е важно да си стоите вкъщи и да следвате указанията както на ген. Мутафчийски, така и на Световната здравна организация. Този път ще ви споделим 5 положителни ефекта от пандемията за природата.

1. Въздухът стана значително по-чист

Спирането на голяма част от производствата, както и ограничаването на движението неминуемо водят до значително намаляване на вредните емисии във въздуха в цял свят. Икономистът Маршал Бърк от Станфордския университет още на 8 март сподели своите положителни наблюдения: за два месеца на пандемия в Китай 73 хиляди възрастни и 4 хиляди деца по-малко са били жертви на последиците от мръсния въздух. В Италия вредните емисии са цели 20 пъти по-малко от обичайните и количеството им продължава да пада. Тепърва и в България ще се усети ефектът от ограничаването на движението – надяваме се най-после да се справим с проблемите с качеството на въздуха.

2. Водата също е по-чиста и благоприятна

Първата индикация за значителното подобряване на чистотата на водата е фактът, че във Венеция в каналите заплуваха риби и лебеди. На пристанището в Каляри, Италия – дори могат да се видят делфини.  Това са само още доказателства за завръщането на природата там, където няма хора. И ни карат да се замислим как с обичайната си дейност вредим на природата, да се научим да я оценяваме и пазим.

3. Общуваме повече с най-близките си

Много от фирмите и в България, и по света, пренесоха цялата си дейност у дома. Децата не посещават детски градини и училища, защото те са затворени по време на пандемията. Така семейството отново е заедно, под един покрив. И въпреки твърденията на много психолози, че това може да доведе и до неочаквани семейни конфликти, средата в момента ни дава възможност отново да заобичаме хората около себе си, да споделяме и общуваме по-често.

 

4. Насърчихме развитието на новите технологии

Стремежът да излизаме възможно най-рядко и да не се събираме под един покрив на обществени места, наложи все повече институции да въведат електронни системи за подаване на документи, за образование и работа. Може би малко от вас си дават сметка, но това значително намалява разхода на хартия – електронните заявления не изискват изсичането на хиляди дървета ежедневно. Вече вместо грипни ваканции, учениците могат спокойно да се прехвърлят на дистанционно обучение. Вместо да си взимат отпуск, служители могат да работят от вкъщи в дните, в които им се налага да не са в офиса. Всичко това отново има положителен ефект за природата – в бъдеще ще ни се налага по-рядко да експлоатираме благата й, с което ще я съхраним за по-дълго.

 

5. Значително подобрихме дисциплината и обществената си отговорност

Може би не сме съгласни с много от ограниченията, наложени заради пандемията. Може би искаме да се разходим в парка или в мола, да спортуваме в любимата фитнес зала или да гледаме нова театрална постановка. Но вътре в себе си, дали заради строгите мерки и последващи глоби, или заради чувството за обществена отговорност, ставаме все по-дисциплинирани в световен мащаб. Именно дисциплината доведе до справяне с кризата с COVID-19 в Китай. От такава се нуждаем и тук, за да се справим максимално бързо с кризата, без да се разделяме със свои близки и с хиляди хора, които попадат в рисковите групи.

 

Макар и опасен, COVID-19 се оказа причина да погледнем от по-различен ъгъл на природата, живота, а и на самите себе си. Природата се връща там, където ние не сме в момента. Въпрос на отговорност е, след като пандемията приключи, да останем по-социални, по-отговорни и по-грижовни към природата и към хората около нас.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password