Бургаски инженер направи уред за обдишване в домашни условия

Други

Евтин и ефективен апарат за обдишване, който може да се сглоби у дома в извънредна ситуация – апаратът е дело на бургаския инженер Константин Чепъков. Той е собственик на фирма за възобновяеми енергийни източници и изграждане на фотоволтаични системи и има патентовани изобретения.
Подобни устройства на този принцип съществуват, трудността за изработването им в домашни условия идва от това, че са необходими специални задвижващи механизми. В момента техническата мисъл по света спешно търси начин за произвеждане на огромен брой апарати за обдишване във връзка с кризата Covid-19. Част от инженерите са насочили усилията си към изработването на апарати на базата на механизми за ръчно обдишване, защото могат да се произведат в по-голямо количество и по-евтино, обясни Чепъков пред БНР.

„Предизвикателството е да се намери достатъчно евтино и надеждно задвижващо устройство, което има плавно и точно настройване на оборотите в ниския диапазон и така да могат да се регулират и настройват броя на обдишванията“, посочи Константин Чепъков.

Разработката на инж. Чепъков е била подчинена на изискването да може да се сглоби в домашна работилница в условия на изолация, да бъде с малки размери и възможност за лесно преместване, както и да има автономност при спиране на тока.

„Да се използват достъпни, евтини материали, също така инструменти, за да може човек при нужда да възпроизведе едно такова устройство“, каза Константин Чепъков.

Изобретателят отбеляза, че устройството може да влезе в действие, когато нямаме какво да направим, близкият до нас не може да диша, а няма наблизо реанимационен екип.

„Медицинските специалисти одобриха устройството с една забележка от моя страна – това не е медицинско сертифицирано устройство, което аз не препоръчвам да се използва за лечение. То трябва да бъде, според мен, на разположение само за изключително крайни случаи. Не препоръчвам на никого да го използва за лечение, категорично искам да подчертая“, коментира Чепъков в предаването „Хоризонт до обед“.

Инженер Чапъков е качил в YоuTube видео с инструкции за сглобяване на апарата в домашни условия.

„Според мен всички хора, които имат технически наклонности, умения, включително инженери, техници със свои средства биха могли да възпроизведат такова устройство. В случая е използвано дърво, но може да се използва пластмаса, метал“, допълни изобретателят.

Фирмата на Чепъков осигурява на различни предприятия фотоволтаично захранване. Разработва проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници и електрически задвижвания.

„Най-образно казано, ако вие имате прекрасна вила някъде в планината, но по някакви причини нямате централно електричество, ние ви изграждаме ваша собствена минилектростанция и ползвате всички блага, свързани с електричеството“, обясни той.

/БНР/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password