Милена Марковска: Библиотеките са най-древните институции

Култура

Във време на сериозни ограничения заради пандемията, Градската библиотека “Паисий Хилендарски” в Асеновград протяга виртуално ръка към децата и организира конкурс за рисунка. Мотото на ежегодния конкурс е „Вълшебният свят на книгите”.

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Традицията започва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на един от най-обичаните разказвачи на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Затова конкурсът е посветен и на 215-годишнина от рождението на Ханс Кристиян Андерсен.

Този път провокиращата въображението надпревара ще се случи във виртуалното пространство, а всички, които могат да разгледат картинната галерия, ще заявят и своите предпочитания към творбите, за да бъдат избрани най-добрите.

“Имаме нужда да си спомним за посланията на Андерсен, тъй като днес звучат с особена сила. Добрият вълшебник размахва усмихнат магическата си пръчица и разплита най-прекрасните сънища. Оживяват предмети, цветя. Хората се раждат, желаят, влюбват се, страдат и, разбира се, умират щастливи – с постигнати си мечти, или обратното – намират смисъл да живеят само с такива прости неща, за които днес говорим, като любов състрадание, красота и дълг”, каза Милена Марковска, директор на Градската библиотека “Паисий Хилендарски” в Асеновград.

Право на участие в конкурса имат всички деца до 15-годишна възраст, като рисунките ще бъдат разпределени в три възрастови групи – детска градина и подготвителна група, 1-4 клас, 5-8 клас.

“Всяко дете е свободно да избере каква техника да използва, като този път рисунките вместо да бъдат предоставени в отдел “Изкуство” на библиотеката, както е по традиция, предложихме на децата да бъдат сканирани или заснети с фотоапарат, след което да изпратят на имейла на градската библиотека до 20 април”, допълни Марковска.

При изпращането на рисунките е необходимо децата да посочат имената си, възрастта и училището, в което учат.

“Библиотеките са най-древните институции и професията на библиотекаря е най-старата професия. Те са преминали през цялата човешка история и във времена на кризи, винаги те са били едни от най-важните неща. Дори във Втората световна война библиотеките са работили”, изтъкна Милена Марковска.

Предстои да бъде открит и канал на библиотеката в Youtube. Асеновградската библиотека работи и по програми за доброволчество за подкрепа на самотни възрастни хора. Библиотеката предоставя и безплатни консултации с психолог.

“Целта е хората да не се чувстват изолирани, самотни и без подкрепа”, подчерта директорът на библиотеката в Асеновград.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password