Медицинският съвет подкрепя мерките срещу коронавируса

Политика

Готов е първият доклад на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет, който подпомага дейността на правителството в борбата с коронавируса. Настоящият доклад е систематичен конспект на актуалната научна информация, подчерта в специално изявление пред медиите проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския експертен съвет.

“Това, което представяхме, има голям обем – около 400 страници на хартиен носител, 40 мегабайта. Има над 100 хиперлинка… Продуктът има три раздела. В първия раздел са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория – препоръките-алгоритми към болнични заведения, а в трети раздел имаме общи принципи за поведение и вземане на мерки.”

Препоръките и алгоритмите, заложени в доклада, са насочени както към медиците в извънболничната помощ, така и към практикуващите в болниците, уточни проф. Костов.

За постигане на по-добри резултати в овладяването на епидемията, както и за по-висока икономическа целесъобразност, е наложително към предприетите към настоящия момент мерки да бъдат добавени практически алгоритми и стъпки, касаещи диагностиката при различните категории лица, смятат от Медицинския съвет. „Здрави, контактни, високорискови и медицински работници в горещата зона”, допълни проф. Коста Костов.

Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие – олекотени, стана ясно от думите на председателя на съвета.

“МЕС възприема, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи”.

Проф. Коста Костов подчерта, че българският продукт е уникален, защото надгражда вече готовите подобни ръководства по света – от Китай, Германия, Великобритания, Холандия.

„Решихме, че не трябва да копираме колегите от другите страни. Решихме, че трябва да създадем нещо по-различно. Решихме, че на всяка стъпка от техния продукт ние можем да дадем нашите стъпки. В този смисъл нашият продукт надгражда онова, което вие сте видели да излиза от всички посоки.”

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password